Perte

Nová řada praček Samsung WW9000 vypadá dokonale. Průsvitná tmavě modrá barva dvířek pračky s křišťálovým leskem, která při kontaktu se světlem vytváří příjemné spektrum barev, na sebe upoutá okamžitě pozornost. Pro snadné vkládání a vyjímání prádla byl maximálně zvětšen otvor dveří a také buben je umístěn výš. Nový závěs dveří Metal Double, díky kterému lze dveře doširoka otevřít až o 170 stupňů, rovněž zvyšuje uživatelský komfort.

Pračka je vybavena 5palcovým barevným plně dotykovým displejem. Díky němu si uživatel jednoduše navolí nastavení pouhým dotekem. Například volba Most Used si pamatuje často využívané prací cykly, zatímco využitím volby Favourites si uživatel sám nastaví průběh praní výběrem různých možností, včetně teploty a rychlosti otáček bubnu při ždímání.

Nás zaujala funkce Smart Control, která umožňuje uživatelům pračku ovládat a kontrolovat pomocí aplikace na svém chytrém telefonu. Kdekoli tak lze zkontrolovat fázi pracího cyklu, spustit či přerušit praní, nebo zjistit čas zbývající do konce praní. Takže připravíte prádlo ráno do pračky, a když odcházíte z práce, zapnete ji přes telefon. Doma pak už čeká čerstvě vyprané prádlo, které v bubnu nehnije.

Další věc, která dokáže mnohé zájemce přesvědčit, je, že pračka má velký zásobník na gelový prášek a aviváž. Prostě jej naplníte a už se nestaráte o to, abyste je tam při každém praní dávali. Pračka si je sama a správně nadávkuje.

Zavařujte

Úplnou novinkou v řadách značky Concept jsou zavařovací hrnce. Řady ZH 0010, ZH 0020 a ZH 0030 umožní zavařování kompotů, marmelád, džemů, ovocných a zeleninových směsí, hub, masa, paštik, ale i hotových pokrmů. Další praktickou funkcí zavařovacích hrnců Concept je vaření a udržování teploty horkých nápojů, např. čaje, svařeného vína, grogů, ale také sterilizace moštu nebo rozpouštění medu. Celkový objem hrnce je 27 l, pojme 11 sklenic o objemu 720 ml anebo až 34 sklenic o objemu 340 ml. Cena: ZH 0010 1999 Kč; ZH 0020 2499 Kč; ZH 0030 2999 Kč.

Žehlete

Značka Gorenje nabízí nové řady žehliček, které mají zajímavé vlastnosti. Například řada Ionic má speciální keramickou žehlicí plochu, která obsahuje krystaly turmalínu. Turmalín je vzácný kámen, který po zahřátí vytváří až 6x více záporných iontů než tradiční keramické žehličky. Záporné ionty zajišťují lepší pronikání páry do žehleného materiálu, což žehlení výrazně usnadňuje a zrychluje. Navíc kontinuální uvolňování záporných iontů snižuje nepříjemné projevy statické elektřiny na povrchu oblečení, které tak lépe drží tvar.

Rozsviťte

To, že i obyčejný vypínač může být uměleckým dílem, dokládá i nová řada společnosti ABB s označením Levit. Základní návrh této řady vzešel z rukou mladého českého designéra Jana Čapka. Základním rysem designu je, že rámečky a kryty přístrojů jsou složeny ze dvou vrstev, díky čemuž se horní barevné plochy vznášejí či levitují nade zdí. V základní nabídce je 11 barevných kombinací počínaje standardní bílou přes odstíny kávové a metalické až po pastelově svítivé barvy. Z nich lze vybrat vhodnou kombinaci jak pro masové instalace, tak pro milovníky klasiky, či pro pestré, odvážné a architektonické instalace.

Hlavní umění designu Levit® ale spočívá nejen v pestrých barvách a univerzálním designu, ale také v možnosti kombinovat spodní díly s horními v divokém reji barev. Pokud majitele po pár letech omrzí oranžová, vybere si novou barvu vrchního krytu rámečků, vypínačů a dalších přístrojů a jednoduše sejme a pak nacvakne nové výměnné díly krytů ve zvolené barvě.

Designová řada Levit obsahuje také veškeré přístrojové vybavení pro moderní elektroinstalaci – spínače se signalizací řešenou LED diodami, žaluziové spínače, datové zásuvky, televizní zásuvky, ale i moderní kryty pro HDMI, či USB zásuvky. Samozřejmostí jsou stmívače včetně verzí pro LED zdroje, digitální termostaty, pohybové senzory a FM rádio do zdi.

Sviťte

LED žárovky se pomalu prosazují i do českých domácností. Největší jejich nevýhodou byl výrazně rozdílný vzhled od klasické žárovky a úzký světelný kužel. Ovšem novinka od Philipsu zachovává původní krásu a tvar klasické žárovky, svými vlastnostmi však skvěle nahrazuje standardní 40W žárovku tvaru A60. LED zdroj nabízí až 85% úsporu energie a nákladů a 25 000hodinovou výdrž. Vysoce kvalitní světlo se světelným tokem 470 lumenů zůstává jasné a čisté jako u klasické žárovky i při stmívání.

„V novém LED zdroji, oceněném v soutěži L Prize, jsme zkombinovali estetickou krásu a tvar tradiční žárovky s výhodami LED,“ říká Jiří Tourek, generální ředitel Philips ČR. „Díky inovacím jsou naše LED zdroje nejenom energeticky úsporné, ale otevírají i nové dimenze vnímání a využívání světla v každodenním životě.“

Philips LED alternativa 40W žárovky bude dostupná od září 2014.

Poslouchejte

Zajímavou novinku přináší nový ryze český výrobek Lara koncept od společnosti ELKO EP. Multifunkční přehrávač Lara se vejde do otvoru pro klasické vypínače, které máme běžně doma na zdi. Pomocí ovládacího panelu s barevným OLED displejem si lze vybrat jednu z pěti základních funkcí. Systém v sobě ukrývá rádio, hudební přehrávač, videotelefon, intercom, audiozónu a volitelně ho můžete doplnit také o kvalitní reproduktory. Můžete si tak například pouštět své oblíbené písničky či rádio v kuchyni při vaření nebo v koupelně, když se koupete. Jistě přitom oceníte kvalitní zvuk bez nepříjemného šumu, který občas vydávají klasická rádia. Komunikace s členy rodiny, kteří se právě nacházejí v jiných pokojích, rovněž nemusí být problém. Stačí nainstalovat do příslušných místností systém LARA koncept, a získáte tak praktický domácí telefon.

Kouzlo Lara konceptu tkví v tom, že jej snadno připojíte na místo pro klasický vypínač a pomocí ethernetového kabelu spojíte s vaším routerem. Ovládací panel LARA se pak stává stylovou ozdobou vašeho interiéru. Lara koncept je k dispozici v široké škále barevných odstínů a provedení, včetně 4 různých variant reproduktorů, které kvalitou svého zvuku uspokojí i toho nejnáročnějšího posluchače. V jediném zařízení, jehož rozměry nejsou větší než běžná zásuvka nebo vypínač (86 x 86 mm), se tak snoubí 5 skvělých funkcí, s jednoduchým ovládáním a unikátním provedením. Mít všech pět těchto funkcí pohromadě, nebylo nikdy snazší.

Vařte

Novinka v sortimentu tradiční české značky MORA je volně stojící indukční sporák IS 985 MW (bílý) a IS 985 MI (nerez).

Navíc jako první na trhu mají sporáky MORA nové závěsy dvířek KOMFORT, zaručující velmi tiché a šetrné zavírání. Stačí jemný dotek, dvířka se sama zavřou a troubu správně utěsní. Ty jsou vyráběny v praktické šířce 50 cm. Speciální funkce Sprint na dvou varných zónách se postará o rychlé zvýšení výkonu až na 3,7 kW, což oceníte především při vaření ve větších nádobách, které už nebude tak zdlouhavé. Nechybí ukazatel zbytkového tepla, digitální časový spínač s hodinami. Součástí sporáků je multifunkční trouba s řadou praktických funkcí, včetně programu Water systém, usnadňujícím čištění interiéru trouby. Funkce Cmax zajistí rychlý předehřev trouby na zvolenou teplotu, oproti běžnému ohřevu trouby ušetří až 50 % času. Součástí příslušenství je extra hluboký pekáč MAXI o objemu až 7,5 litru. Model IS 985 MW má panel s kvalitním 100% smaltem.

Vysávejte

Problémy s alergiemi velmi často může vyřešit vhodný vysavač. Například takový, který má certifikaci TÜV Nord: „Vhodný pro alergiky“. Jedním z nich je třeba Vorwerk Kobold VK150.

Koberce a matrace v postelích jsou místem, kde se snadno a úspěšně vyskytuje špína, šupinky kůže, nečistoty a alergeny, pocházející z výkalů roztočů. Právě na tyto oblasti je potřeba se při úklidu zaměřit. Elektrický rotační kartáč s vyklepávací funkcí Kobold EB370 na koberce a matrace spolu s vysavačem Kobold VK150 představují jedinečnou kombinaci úklidového systému VORWERK Kobold. Díky vibracím elektrického rotačního kartáče důkladně vyklepete matrace až do hloubky 11 cm. Ve spojení se speciálním čisticím prostředkem na matrace Kobold Lavenia se rotační kartáč stává skvělým pomocníkem pro tzv. "domácí praní" matrací unikátní suchou cestou.

Vysavač je navíc vybavený HEPA filtrem, který ovšem není jen samostatnou součástí stroje, ale je z něj vyrobený celý sáček. Ochrana proti kontaktu s alergeny je tedy mnohonásobně vyšší.