Město Hammamet leží nedaleko hlavního města Tunisu. Je to vyhlášená prázdninová destinace se vším, co k tomu patří. Jezdí se sem za jemným pískem, tradičními koupacími atrakcemi, pod slunečníky; to vše s velkou příměsí orientálního koloritu. Málokoho by napadlo, jak vyhledávaná byla tato destinace v minulém století. Návštěvníci si tenkrát užívali přesně to samé, co dnes my. Slunce, moře a orientální kolorit.

ČTĚTE TAKÉ:

Arabské art deco

První turisté přišli do Hammametu již mezi dvěma světovými válkami, byli to převážně Evropané. Pro jeho oblibu hrálo nejen nádherné čiré moře, ale také blízkost hlavního města Tunisu a tudíž relativně snadná dostupnost. V roce 1920 jsem údajně zavítal i rumunský miliardář George Sebastian. Místo se mu tak líbilo, že se rozhodl, že si zde postaví vilu a bude zde trávit zimní měsíce.

Dnes je dům opravený a je v něm zřízeno kulturní centrum. V interiéru se dochovaly různé původní detaily. Zajímavé jsou zejména koupelny a kuchyně, kde je ještě původní nábytek. George Sebastian byl okouzlen místní atmosférou. Líbily se mu dřevěné dveře pobité kovanými hřeby, paravány, klenuté kulovité střechy, ale v pánské koupelně je tenkrát moderní, hranaté černé umývadlo s tekoucí vodou. Stavbu prý ocenil při své cestě do těchto končin i sám Le Corbusier. V Sebastianově vile byli hosty Giacometti, Gide, Cocteau, Klee... a Churchill zde prý napsal několik kapitol svých pamětí.

Zahrada z pohádky

Z domu je dech beroucí pohled na záliv pod domem a patří k němu také zahrada, kde zaplesá srdce každého milovníka středomořské flóry. Má rozlohu čtyřicet dva akrů, což je přibližně půl hektaru. Na její údržbu se pravděpodobně nedostává dost peněz, ale to není příliš na škodu. Za upravenými záhonky poblíž domu míří pěšinky k různým altánkům, cesty jsou v noci osvíceny lampami. Turisticky zatím nepřetěžované místo je nádherně romantické. Můžete se tu procházet mezi obrovskými opunciemi, piniemi, oleandry a obdivovat obrovské květy agáve. Součástí areálu je divadlo pod širým nebem, vystavěné jako kopie antických vzorů. Každý rok se v něm v létě koná kulturní festival. Do vily Sebastian se dostanete z Hammametu snadno taxíkem. Jsou tady zatím o dost levnější než u nás.