V pořadí již jedenáctý ročník Pražské muzejní noci proběhne v sobotu 14. června 2014. Tato oblíbená kulturně-prezentační akce propagující činnost muzeí a galerií přináší již od roku 2004 možnost prozkoumat kulturní dědictví metropole v tak trochu jiném světle.

Letos se do Pražské muzejní noci zapojí 39 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v 69 objektech. Až vyrazíte na muzejní noc, nezapomeňte se dívat po architektuře. Navštívíte totiž místa, která jsou z architektonického hlediska velmi zajímavá. Například se můžete podívat do Galerie AMU v Hartigovském paláci, v rámci Národní galerie v Praze se podíváte do Paláce Kinských, Salmovského paláce, Kláštera sv. Anežky České, Schwarzenberského či Šternberského paláce, Valdštejnské jízdárny a novodobou architekturu zastoupí funkcionalistický Veletržní palác od Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla.

Doporučujeme také návštěvu Národní technické knihovny, oceňované novodobé stavby, ale třeba i vedlejších vysoké školy. Otevřou se totiž i brány Fakulty Architektury ČVUT. Více informací najdete na www.prazskamuzejninoc.cz.

Za zahradami

Víkend otevřených zahrad je akce, kterou byste si neměli nechat ujít. Otevřou se totiž zahrady, parky a veřejné plochy, když mnohé z nich jinak nejsou přístupné. Prostřednictvím průvodcovaného programu, jehož hlavním úkolem je oživit zájem lidí o tyto plochy, které jsou primárně pro veřejnost určené. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem. Letošního ročníku se zúčastní téměř sto zahrad po celé České republice.

Tradičně se zúčastní komplex pěti zahrad pod Pražským hradem s komentovanými prohlídkami, programem pro děti a promítáním filmu Adéla ještě nevečeřela, který se zde natáčel. Zahrady propojující Pražský hrad a Malou Stranu ukazují podobu barokních zahrad italského tipu, ale také užitkových ovocných zahrad. V každém případě jsou jedním z nejromantičtějších míst v Praze.

Zahrady ale budou otevřeny po celé České republice. Od Zahrádkové osady Bažantnice v Mariánských lázních na západě až po východní Přírodní zahradu – Užitečná krása v Rožnově pod Radhoštěm. Více se dozvíte na www.vikendotevrenychzahrad.cz.