Bydlíte v pražském bytě ve staré zástavbě. Co rozhodlo, že jste si vybral tento byt?

V životě mám velké štěstí, že jsem nikdy nemusel nic dlouho obcházet a vybírat. O byt jsem se začal zajímat v době, kdy se zadával projekt. Jednalo se o nový podkrovní byt v domě, kde jsem bydlel. Bylo to úžasné v tom, že na základě složené zálohy jsem si mohl určovat, kde co bude. Vybíral jsem si například obklady, baterie, zrušil jsem bidet nebo rohovou vanu oproti plánu a v kuchyni jsem třeba věděl, že potřebuji fungovat zleva doprava a mnoho dalšího.

Jak tedy máte zařízenou kuchyň?

Mám rohovou kuchyň. V rohu je sporák, kde mám po obou stranách pracovní plochu, vpravo následuje dřez, za kterým je opět vpravo myčka. Tam sklízím, co už nepotřebuji.

Jak je byt velký?

Má 120 m². Skládá se z velkého obývacího pokoje s kuchyní, koupelny a ložnice.

Řešil jste ještě nějaké problémy, když jste se nastěhoval?

Nikdo mi nepředal žádné informace, jak manipulovat s kotlem a topením. Chvíli mi trvalo, než jsem se s tím naučil zacházet. Také jsem při první zimě zjistil, že byt profukuje. Vstupní dveře byly ve vzduchu, a i když jsem pod ně namontoval těsnění, stále táhlo ode dveří. Musel jsem je kompletně odizolovat a duté futro vycpal zbytky od koberců. Také jsem zjistil, že je špatně odizolovaná chodba v předsíni. Pod námi je totiž veřejná chodba a odtud jde zima.

Jak jste se problému zbavil?

Položil jsem na ni kravskou kůži.

V jakém stylu jste si byt zařídil?

Mám rád dřevo a přírodní materiály. Dále převládají barvy černá a fialová.

Na co jste ve svém bytě nejvíce pyšný?

Z Vietnamu jsem si dovezl dvě lampy. Jedná je bílá a druhá černá ve tvaru kočky. Zamiloval jsem si je hned na první pohled, dlouho chodil kolem obchodu a pak si je koupil. Líbí se mi velké vázy a lampy.

ČTĚTE TAKÉ:

Co jste naposledy vyrobil ve vašem bytě?

Měli jsme v obývacím pokoji police, které sloužily asi šest let. Najednou mě políbila múza a uviděl jsem, jak by lépe zapadly. S přítelem Vladkem jsme je rozložili, pořezali a složili úplně jinak. Skvěle jsme je zrenovovali. Nemám rád dnešní dobu, kdy lidé vše vyhodí a koupí nové. Raději dávám starým věcem nový rozměr. Navíc jsem konzervativní člověk a mám rád věci, do kterých když vložím svou energii při tvoření, chci, aby dlouho vydržely. Od svého přítele pak slýchám, že věci nemusí vydržet ještě další dvě generace, úplně bude stačit, když budou sloužit nám.

Nenavrhujete jen oblečení, ale i porcelán nebo nábytek. Máte ho i ve svém bytě?

Doma jíme z klírovského porcelánu, ale klírovský nábytek mám jen ve svém ateliéru. Tam ale trávím mnohem více času než ve svém bytě. Nedávno jsem si ho přestěhoval z Vinohradské do Korunní a musím přiznat, že stávající obchod je velmi světlý a prostorný. Každý šroubek, závěs jsme v něm s Vladkem připevnili sami. I o výlohy pečujeme sami. Na Valentýna Vladko vytvořil krásné srdce z kamínků Swarovski, že lidé se u výlohy zastavovali a ptali se, odkud to máme. Pracoval na něm tři dny.

Jak máte s přítelem rozdělené domácí práce?

Nijak si je nedělíme. Jsme stejně pořádní, ale tím, že musíme uklízet jak ateliér, tak byt, tak se střídáme. Kdo má čas, pustí se do toho.

Vizitka:

  • Narodil se 12. května 1972 v Liberci.
  • Je jedním z nejznámějších a nejvýraznějších českých módních návrhářů. Pro své úspěchy je nazýván "českým Gallianem".
  • Už na základní škole si vytvářel sám svůj vlastní šatník a nosil jen to, co si sám ušil. Po ukončení základní školy vystudoval Střední průmyslovou školu textilní v Liberci.
  • Obléká řadu hvězd, mezi něž patří Ilona Csáková, Lucie Bílá, Leona Machálková, Sisa Sklovská, Jan Musil nebo Zuzana Belohorcová.
  • Jeho modely jsou smyslné až provokativní. Kombinuje zdánlivě různorodé barvy, vzory a materiály.

Připravil: Jan Hájíček Foto: archiv Josefa Klíra