Společnosti představené v této publikaci se pak utkají o prestižní titul TOP DŮM – letos již po třinácté. Hodnotí se především architektonická kvalita, dispoziční řešení, konstrukční řešení, poměr ceny k nabízeným hodnotám a samozřejmě energetická náročnost představených domů – právě na ni se upírá zrak odborníků i laiků stále častěji.

Doba se mění a my s ní

Oproti loňskému roku se mění počet speciálních kategorií – ze čtyř na šest – je to reakce na rozmanitou nabídku dodavatelských společností, které přicházejí s novými principy a koncepty bydlení, jež by se jen těžko zařazovaly do přesně daných kategorií, a podle nás by to navíc byla škoda. Dalším důvodem je to, že počet představených domů a firem roste, což nás velmi těší a doufáme, že je to jen začátek rostoucí tendence stavebního trhu, který má snad své nejhorší časy za sebou.

Realizace a projekty

Adepty ucházející se o titul TOP DŮM 2015 naleznete na stránkách speciálu, který je v prodeji od 5. prosince – jedná se jak o projekty opakovaně realizované, tak o domy, které na svoji první realizaci teprve čekají.

Většina představených domů jsou domy typové, v přehlídce ale nalezneme i domy individuální – ale přiznejme si – přísné dělení na typové/individuální projekty je spíše věcí let minulých – dodavatelé rodinných domů a jejich projektů jsou totiž schopni reagovat na rozličné nároky klientů, takže v podstatě každý dům je originálem šitým na míru.

K vyhlášení výsledků ankety TOP DOMY 2015 dojde v rámci čtyř velikostních kategorií a šesti speciálních kategorií. Rozhodovat budou dvě nezávislé poroty. První, odborná, je sestavena z lidí působících v oboru rodinný dům a ve stavebnictví obecně – projektantů, architektů, pedagogů a publicistů. Druhou porotu vytvoří hlasující veřejnost – rozhodnout o svém favoritovi můžete i vy.

Hlasovat může každý

První kolo výběru kandidátů na titul TOP DŮM provede odborná porota v prosinci 2014. Výsledky prvního kola hlasování budou zveřejněné v DŮM&ZAHRADA číslo 2/2015 a na internetovém portálu Dumazahrada.cz. Z tohoto předvýběru pak bude moci vybírat svého favorita široká veřejnost. Hlasy veřejnosti určí čtyři nejúspěšnější domy, z každé kategorie po jednom. Čtyři další vítězové vzejdou z druhého kola rozhodování odborné poroty. Odborná porota také určí domy zvlášť oceněné napříč všemi velikostními kategoriemi. Jde o tituly TOP DŮM v kategorii Dům v pasivním standardu, Mimořádně dostupný dům, Tradice českých stavenišť, Dřevostavba, Budoucnost rodinných domů a Luxusní dům. Všichni vítězové budou slavnostně vyhlášeni v březnu a představeni v časopise DŮM&ZAHRADA číslo 4/2015 a na internetovém portálu Dumazahrada.cz.

Kategorie:

  • Domy s podlahovou plochou do 100 m²
  • Domy s podlahovou plochou do 130 m²
  • Domy s podlahovou plochou do 180 m²
  • Domy s podlahovou plochou nad 180 m²

Napříč všemi kategoriemi pak odborná porota vyhodnotí domy poctěné titulem TOP DŮM v kategoriích:

  • Rodinný dům v pasivním energetickém standardu
  • Mimořádně dostupný dům
  • Tradice českých stavenišť

a v nových kategoriích

  • Dřevostavba
  • Budoucnost rodinných domů
  • Luxusní bydlení

Jak může hlasovat veřejnost

Předvýběr domů zařazených o titul TOP DŮM udělený našimi čtenáři bude zveřejněn v DŮM&ZAHRADA 2/2015, který vychází 14. ledna 2015. V ten samý den se otevře hlasování na webu www.dumazahrada.cz.

Výsledky oznámíme v DŮM&ZAHRADA 4/2015, který vychází 17. března 2015, a v ten samý den rovněž na webu našeho magazínu.

Porota ankety

  • Ing. arch. Ondřej Krejčí – šéfredaktor časopisu DŮM&ZAHRADA (předseda poroty)
  • Jitka Afsahi – obchodní ředitelka společnosti Astrosat, spol. s r. o.
  • Mgr. Iveta Menčíková – Team Leader ve společnosti Astrosat Media CZ, a. s.
  • Ing. Petr Sviták – Chief Construction Manager ve společnosti Bak, zkušební komisař České společnosti stavebních koordinátorů
  • Ing. arch. Zuzana Kodešová – architektka ve společnosti CMC Architects
  • Ing. arch. Petra Klauzová – architektka ve společnosti Chapman&Taylor