Pokud máte od dětství zažité, že je nutné před všemi velkými svátky zalarmovat celou rodinu a pustit se do generálního úklidu, máme pro vás jednoduchý tip – prozkoumejte, kdo ve vašem okolí by si rád přivydělal. Nebo rovnou využijte služeb úklidové agentury, která je v každém větším městě. Ušetříte tak nejen čas, ale zároveň se zbavíte neoblíbených činností, jako je umývání oken či otírání lustrů.

Nabízí se však i další možnost – dvakrát se zhluboka nadechnout, zapomenout na návyky z mládí a gruntování prostě ignorovat. Běžný úklid přece stačí a rodina si ani nevšimne, že jste letos nevysmýčili v koutě spíže. Mnohem více je totiž na Vánoce zajímá, jaké dobroty jim naservírujete.

Udělejte si z pečení večírek

Stíháte napéct alespoň jeden či dva druhy? Máte vyhráno! Jednoduše zdvojnásobte dávku a vyhlaste ve svém okolí výměnnou akci. A hned získáte minimálně dva druhy navíc. Pro ještě větší úsporu času přeplánujte tradiční předvánoční posezení s kamarádkami na pečicí party. Ve společnosti a se sklenkou oblíbeného vína či sektu budete mít hotovo hned, a ještě stihnete probrat pár novinek. Pečení cukroví díky tomuto přístupu přestalo děsit třicetiletou účetní Marii. „S kamarádkami jsme tento zvyk zavedly před třemi lety. Každá koupí oblíbenou láhev vína nebo sektu a sejdeme se u jedné z nás. Zdobení perníčků je po pár deci hned kreativnější a nad nepovedeným vanilkovým rohlíčkem mávneme společně rukou,“ říká Marie.

Nakupujte dárky on-line nebo po ránu

Na poslední chvíli už moc variant nezbývá – nejjednodušší je samozřejmě objednat dárky on-line, je však třeba pohlídat, za jak dlouho je vám obchod schopen balíček doručit. Aby se vám totiž nestalo, že budete blízkým u stromečku dávat obrázek pyžama s vánočními motivy, které dorazí začátkem ledna.

Nebo se můžete obrnit trpělivostí, zvolit správný playlist a trochu si přivstat, abyste se vyhnuli špičce v polední pauze či před koncem otevírací doby. Že budete v obchodě sami, to se vám asi ani po ránu nestane, ale když nastavíte hlasitost trochu víc, vyhnete se poslechu koled či křiku dětí.

Štědrovečerní menu – nestresujte se a jídlo si objednejte

Pokud na Vánoce doháníte, co se dá, a teprve vás čeká hledání toho „pravého“ stromečku či alespoň lehký úklid stylem „aby se neřeklo“, může se stát, že vám nezbude moc času na přípravu večeře. Řešením je objednávka jídla z některého z portálů, které se specializují na rozvoz pokrmů. Ty jsou díky zájmu lidí na zvýšený počet objednávek ve vánočním období připraveny. „Očekáváme, že se v prosinci počet objednávek na našem serveru až zdvojnásobí. Lidí, kteří chtějí ušetřit čas strávený vařením večeře, v tuto dobu dramaticky přibývá. I tak je zvládáme odbavit včas,“ ujišťuje Marc Westermann z JídloTEĎ.cz.

Foto: Shutterstock/AdIson