Dřív, než se pustíte do čehokoli, je třeba zkontrolovat stav domu po mechanické stránce. Nespadaly tašky? Je studna v pořádku a má vodu? Neplave v ní něco? Jsou v pořádku rozvody vody či plynu? Nepopraskala okna? Hledejte všechna poškození, která mohl napáchat sníh, vítr či led. Mezitím ale můžete větrat.

1. Vyvětrejte

V chatě zavřené během celé zimy moc čerstvého vzduchu nezůstane. Kromě pachu zatuchliny však mnohem víc vadí plísně. Proto jakmile otevřete okenice, otevřete dokořán i okna a dlouze větrejte. A ne málo. Větrejte hodně, a to i v místech, kde to normálně neděláte – tedy na půdách a ve sklepech.

2. Zkontrolujte okapy

Jaro je ve znamení dešťů, takže byste mohli být nemile překvapeni, když by vám okapy najednou začaly přetékat. Vyčistěte je, zjistěte, jestli vám někde nerezaví. Během jara pak tato místa můžete vybrousit a znovu natřít.

3. Vyčistěte komín

Chata bez krbu není chatou. Zatápět je přece třeba i během letních večerů. Topením se však logicky zanáší komín, a tak je potřeba jej čas od času vyčistit (jednou ročně dokonce povinně ze zákona za pomoci kominíka). Pokud je totiž komín ucpaný, neodvádí kouř ven, ale místo toho vás začnou brzy štípat oči uvnitř. Pak jsou tu další dvě věci, které saze v komínu způsobují – vážou na sebe vzdušnou vlhkost, a následně se tak vyplavuje dehet, který proniká do komínových spár. Zadehtovaný komín pak ještě více lepí saze. Saze mohou vzplanout a bouchnout. Malé bouchnutí ani nepoznáte, ale jsou případy, kdy shodí třeba celý komín.

4. Zkontrolujte zatékání a zlikvidujte plísně

Důkladně prohlédněte strop a stěny v interiéru. Soustřeďte se na hledání vlhkých míst. Odsuňte nábytek od stěn, abyste se podívali i za něj. Pokud jsou skříně totiž těsně přiloženy na stěnu, nemá kudy proudit vzduch, a to zvyšuje riziko šíření plísní. Plísně mohou způsobovat lidskému organismu nemalé problémy, a proto je nezbytné se jich zbavit. Nejjednodušším způsobem je využít přípravku proti plísním (například Savo proti plísním).

A nezapomeňte připravit i zahradní nářadí

5. Pusťte vodu

Přes zimu jste patrně vypnuli vodu, aby vám v trubkách nezamrzla. Nyní přichází na řadu její puštění a kontrola celého vodovodního řadu. Zkontrolujte těsnost všech spojů, zda někde trubka přece jen nepraskla, a také funkčnost všech kohoutů.

Bojler naplňte vodou a nechte ji ohřát. Následně ho zase celý vypusťte. Odplavíte tím kusy zoxidované na vnitřním plášti bojleru.

6. Zkontrolujte funkčnost elektroinstalace

Vlhkost mohla poškodit elektroinstalaci domu. Zapněte všechny vypínače, zjistěte, zda všechna světla svítí, a také poslouchejte, jestli někde neuslyšíte bzučení. To je jasnou známkou „kraťasu“, takže někde by mohl být třeba přerušený drát.

7. Všechno vytřete

V chatových oblastech žije kromě lidí i široké spektrum malých tvorů, kteří hledají potravu, která tam po lidech zůstala. Myši, veverky, kuny či plchové se hravě dostanou přes malinké spáry do chatky a začnou vyvádět. Okoušou všechno, co se dá, po všem pobíhají a kálejí. Neušetří přitom ani kuchyňskou linku či toaletu. Je přitom známo, že tato „milá“ zvířátka mohou být nositeli různých nemocí a bakterií. Zvláště rizikové jsou kuchyňské linky, kde se mohou nečistoty dostat do kontaktu s jídlem, a tak i do našeho organismu. Kuchyňské linky je proto třeba pořádně vyčistit. Vezměte si však silnějšího chemického pomocníka (například krémový abrazivní přípravek Cif), který je efektivnější než běžný saponát.

Odpady mohou být zaneseny solí, kterou jste do nich nasypali na podzim proti zamrznutí. Je tedy lepší všechny sifony otevřít, vyčistit a znovu zavřít.

8. Vyprašte peřiny i matrace

V posteli trávíme poměrně velkou část svého života. Měla by být proto čistá. Staré povlečení svlékněte a vezměte domů vyprat. Peřiny vyprašte a nechte venku vyvětrat. Pokud máte stále péřové peřiny, dejte peří vyčistit. Usazují se v něm totiž roztoči a jiné mikroorganismy, které mohou zvláště alergikům způsobovat problémy. Stejný postup aplikujte i na matrace. V těch se usazují drobné částečky lidské kůže, které se od pokožky v noci oddělují. Ty se pak stávají živnou půdou pro roztoče.

9. Zprovozněte ledničku

Během delší nepřítomnosti by měla být chladnička vypnutá a otevřená, aby větrala. Nenechávejte v ní žádné potraviny, které by mohly podléhat zkáze. Až ji po příchodu spustíte, myslete na to, že po ní mohli běhat myši. Prostory, kde budou potraviny, vydezinfikujte.

10. Nezanedbejte koberce

V kobercích se přes zimu usadilo množství prachu. Je třeba je vysát a hlavně pořádně vyklepat. Klidně je přehoďte přes plot nebo nějakou větší větev a klepadlem pořádně vyprašte.

11. Umyjte podlahu

Na závěr už jen umyjte podlahy. Vzhledem k tomu, že nebyly myty po delší čas, je vhodné je umýt i dezinfekčním přípravkem (například osvědčeným Savo Prim). Budete tak mít jistotu, že jste se zbavili všeho, co do domu nepatří.

12. Dejte si zkontrolovat hasicí přístroj

Na chatě se často pracuje se dřevem a ohněm. Většina chat je navíc ze dřeva a při požáru mohou shořet poměrně rychle. Z hlediska bezpečnosti by proto na žádné chatě neměl chybět hasicí přístroj. Jeho revize bývá v určitých intervalech dokonce povinná. Koneckonců, nefunkční přístroj vám při požáru asi moc nepomůže.