Určitě je příjemné mít možnost užít si snídani, když už ne na zahradě, tak alespoň pod širým nebem. A co teprve teplé letní večery, kdy se nám nechce být zavření doma, mezi čtyřmi stěnami. V takových případech je terasa ideální.

Pokud vybíráme byt s terasou, měli bychom se kromě velikosti zaměřit zejména na jeho stranovou orientaci. Terasa směrem k severu nebude nikdy příjemným místem k posezení. Uvědomme si, že většina lidí se vrací z práce odpoledne nebo v podvečer a chce posedět na terase, která je osluněná – je důležité zvolit vždy západ (nebo jihozápad).

Na co nezapomenout?

Většina nově stavěných bytů s terasami má bohužel značně nízké standardy. Nepatří k nim voda ani elektrická zásuvka vyvedená na terasu. Právě to jsou však prvky, které nám zpříjemní její užívání. Měli bychom se na ně zaměřit a doplnit je do projektu v rámci tzv. klientských změn. Neuklidňovat se tím, že podstatné prvky u venkovního sezení doděláme dodatečně. Cokoliv nevznikne v průběhu samotné stavby bytu, už většinou nevznikne nikdy.

Jakou hydroizolaci?

Při budování bytu si necháme od developera předložit podrobné plány včetně skladby podlah a izolace na terase. Nejčastěji používané jsou dvě: dražší lepená a levnější zatavená. Obě jsou relativně kvalitní, ale záleží také na kvalitě provedené práce. Velmi častou komplikací teras a rovných střech je, že zatékají a důvodem nebývá nevhodná technologie, ale nekvalitní práce řemeslníků. Na terasy bývá poskytována záruka většinou šedesát měsíců. Jestliže se vyskytne sebemenší náznak vady, je nutné okamžitě uplatnit reklamaci a všechny eventuální komplikace vyřešit právě během záruky – opravy izolace totiž bývají velice drahé!

Dlažba, nebo dřevo?

Dlažba se lépe udržuje, ale měla by být položena na takzvané podložky. Informaci o zvolené technologii položení dlažby nalezneme v příloze kupní smlouvy na byt. Dlažba, která je standardně položena do betonu, skýtá rizika postupného praskání vlivem mrazu.

Dřevo je efektnější než dlažba, ale na údržbu horší. Nicméně dřevěné rošty bývají volně položeny a snadno se vyměňují. Materiál by měl být z exotického dřeva, které nepodléhá plísním, je odolné teplotám a je tvrdší, například teak.

Pozor na vítr!

Na terasu si pravděpodobně pořídíme lehátko, nějaký ten stolek a slunečník. Pokud se ale nachází ve vyšším patře, měli bychom volně stojící předměty upevnit. Vítr ve vyšších patrech má neuvěřitelnou sílu… a slunečník letící vzduchem a zapichující se do střechy drahého Mercedesu by měl být černým snem každého majitele terasy. Za podobné škody vždy odpovídá majitel a také hradí finanční újmu, a to v plné výši.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com