Äscher Cliff, Švýcarsko

Na horských cestách centrálního Švýcarska nesmíte pominout Äscher Cliff. Jde o hotel a restauraci na tradiční horské stezce. Pokud si myslíte, že byste sem nevyšplhali, nemusíte se bát. Zvládnou to i méně zkušení cestovatelé. Středně náročná trasa totiž může začít od konce lanovky. Odtud to každý zvládne k nádhernému dřevěnému hotelu s fantastickými výhledy za 3 hodiny.

Martin´s Patershof Hotel, Mechelen, Belgie

V roce 1231 byl postaven kostel. Postupně se jeho tvar i architektura měnily. Minorité, kteří kostel vlastnili, jej postupně upravovali a opravovali. Největší přestavba jej čekala po druhé světové válce. Jenže řeholníci nakonec v roce 1990 rozhodli, že už do kostela nebudou dále investovat, a naopak, že jej prodají, aby měli na opravy dalších svých kostelů. V roce 1999 byl kostel změněn na obytný komplex se zahradou. O dalších sedm let později jej koupila skupina Martin´s Hotel Group a přeměnila jej na čtyřhvězdičkový hotel s nevšedním zážitkem z ubytování.

Conrad Maldives, ostrov Rangali

Podmořský hotel na korálovém útesu není nijak hluboko. Ale stačí to, abyste mohli pozorovat ryby ze všech stran. Jen podlaha je neprůhledná.

Žirafí panství, Keňa

Tak, jako některé zámky chovají na zahradách pávy, tady v Keni jsou to žirafy. Dům v klasickém anglickém stylu má vysoká okna a těmi k vám budou neustále nakukovat žirafy, které budou hledat nějakou dobrotu na snědení.

Hotel Kakslauttanen, Finsko

Je to hotel plný skleněných iglú. Velká ložnice pod skleněným poklopem má výhled do zimy, sněhu a na polární záři.

Plovoucí hotel, Zanzibar

Na hladině moře je lany připoutaný pokoj. Už jen to, co vyčnívá nad hladinu, je extrémní romantika, která stojí za vyzkoušení. Jenže pod hladinou je ještě jedna místnost – ložnice. Takže si představte, že spíte doslova uprostřed oceánu a kolem vás plují ryby.

Peri Beghasi, Turecko

V Kappadokii je hotel, který je vytesán v pískovcových skalách v tradičním stylu, jak se kdysi v těchto místech žilo. Jde o jakési komíny, které skvěle regulují teplotu – ať už v parném létě, nebo v zimě. Překlad názvu hotelu je také Vílí komín. Komu by byla v pokojích zima, může si pustit podlahové topení. Nechybí ani nejmodernější technologie, jako je Wi-Fi apod.

A že to je hotel skutečně originální, dokládá i to, že ho založila Němka Andus Emge, antropoložka, která zde studovala tradiční jeskynní architekturu, až si nakonec vzala místního rodáka.

Udang House, Bali, Indonésie

V džungli utopený hotel nevypadá zvenčí nijak úchvatně. V zeleni byste ho po pár metrech ztratili z očí a už byste ho nikdy nenašli. Jenže tenhle dřevěný hotel stojí nad písečnými zálivy, do kterých ústí několik říček a potoků. Všechny budovy tak stojí na kůlech a mezi domy se přechází po lávkách. Co je ale nejzajímavější – v pokojích jsou skleněné podlahy, takže vidíte neustále pod sebou život v říčkách, zálivu apod.

Montaña Mágica Lodge, Chile

V rezervaci Huilo-Huilo (mimochodem je to jedna z nejvíce ceněných biologických rezervací na světě) v Chile je hotel, který se jmenuje Montaña Mágica Lodge. Jen kousek od vyhaslé sopky, kousek od vodopádů je postavená pagoda z místního přírodního kamene, která během let zarostla vegetací. Je to fantastický výchozí bod pro zkoumání přírody jižních And.

Free Spirit Spheres, Kanada

Vzrostlý kanadský les a uprostřed něj jsou mezi větvemi zavěšené koule. Každá z nich je jeden pokoj speciálního hotelu. Ten je otevřený 12 měsíců v roce a slibuje, že každé roční období tu má své neopakovatelné kouzlo. Koule ze dřeva a sklolaminátu jsou pro dvě osoby, mají určitý limit zatížení a uvnitř je malý dřez, postel, sedačka a nic víc. Prostě základ je žít v přírodě. Bohužel je tu omezení i na věk – návštěvníci musí být starší šestnácti let.