Zahradničení s kachnou Justýnou

Pokud máte malé děti, možná znáte prasátko Pigy, které už v knížkách vařilo nebo představovalo kouzelný svět. Tentokrát šlo zahradničit a vzalo si na to pomocnici – kachnu Justýnu.

Útlá kniha plná příjených ilustrovaných návodů říká dětem, jak pěstovat třeba řeřichu, jahody nebo mrkev. Zároveň tu jsou postupy na výrobu květinových štítků či herbářů. Žádná velká práce, žádné náročné pěstování. Přesně akorát pro děti. Perfektní pomůcka pro maminky a tatínky, aby zabavili jejich ratolesti, a to i jinak než mobilem či pohádkami.

Jako otec dvou dětí vím, o čem mluvím. Tohle je kniha, která poputuje i do mé knihovničky, a budeme si v ní číst, než půjdeme spát, abychom druhý den mohli třeba zasadit pažitku a mít ji u nás za oknem v květináči.

  • Zahradničení s kachnou Justýnou
  • Vydalo Nakladatelství Fragment, 30 stran, ISBN: 978-80-253-2437-0

Balkón jako zahrádka a Zahrada na balkoně

Recenzi dvou knih spojím v jednu. Oba svazky jsou totiž o tomtéž – o pěstování květin, bylin a zeleniny na balkónech. Balkón jako zahrádka je však od slovenské autorky Michaly Hrnčiarové a druhá kniha od Angličanky Isabelle Palmer.

Jaký je v nich rozdíl? Malý, a přece zásadní. Představte si jakýkoli výrobek v podání tuzemského výrobce a prodejce a ten samý, ale v produkci a marketingu v anglickém stylu. Slovenská autorka více píše, více se snaží informovat o podrobnostech, anglická pak dbá i na množství, efekt a eleganci. Takže když budete chtít dělat zahrádku obyčejnou, řekněme až guerillovou, pak je slovenská autorka to pravé. Ukáže vám, jak udělat i květináč z rozříznuté PET lahve, jak kompostovat, co jsou komunitní zahrádky. Isabelle Palmer pak vytváří i efektní zákoutí a tematické truhlíky (třeba truhlík s bylinkami na rybu apod.). Také se nevyhýbá recyklačnímu zahrádkaření, ale její bedýnky od vína nebo květináče z plechovek vypadají, jako kdyby zrovna odešly z obchodu se zbožím do Provence.

Nejdřív jsem měl k Isabelle Palmer trochu odstup. Přiměl mě k tomu první dojem. Bohužel jsem knihu napoprvé otevřel na „Plechové bedýnce s alpínkami“. A tak nějak mě zarazilo, jak načančaná a bez informací může tato kniha být. Tak jsem ji zavřel a s chutí si přečetl nejdříve knihu od slovenské autorky. To je příjemné čtení plné zajímavých informací. „Takové u anglické autorky nenajdu,“ říkal jsem si s předsudky. Jenže pak jsem si Zahradu na balkoně vzal do ruky a začetl se pořádně.

Víte, asi se tu nedozvíte, jak zaštipovat lístky u rajčat. Občas se tu rozebírají, jaké nejvhodnější druhy toho či onoho je nejlepší pěstovat, ale pak přijdete do českého obchodu a tam narazíte na dva různé pytlíky se semínky bez označení druhového jména... Občas jsem měl na světle šedivém podkladu problém přečíst tenký text.

Ale pak jsem knihu dočetl a řekl si, že vlastně Isabelle Palmer mi dala možná víc než Michala Hrnčiarová. Těch informací je tam překvapivě hodně a nerozepisuje se tak rozvláčně.

Takže kdybych měl hodnotit sportovními výsledky – je to nerozhodně 1:1.

  • Isabelle Palmer, Zahrada na balkoně
  • Vydalo Nakladatelství Fragment, 140 stran, ISBN 978-80-253-2323-6
  • Michala Hrnčiarová, Balkón jako zahrádka
  • Vydalo nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media, 132 stran, ISBN 978-80-264-0678-5