Těchto receptů je na světě dost a dost. Takže pokud máte sami nějaký, napište nám ho do komentářů. Budeme rádi. My vám dáme ty základní:

Čaj

Nejjednodušší způsob vytvoření barvy na dřevo je čaj. Vylouhujte pěknou hromádku čaje ve vodě. Různé čaje vám dají různé odstíny. Každopádně ale musíte čaj louhovat dostatečně dlouho, aby tinktura měla nějakou barvu.

Káva

Podobně jako čaj je na tom káva. Pořádně ji svařte a natírejte štětcem nebo hadrem. Výborné je také namáčení. Když káva vytvoří na dřevě loužičky, vzniká přírodní tónování. Nejdříve byste ale měli tón vyzkoušet, jestli vám vyhovuje.

Ořechové skořápky

Namočte ořechové skořápky na několik dní do vody. Pokud z nich chcete dostat víc barvy, zkuste je nejdřív vařit i s několika jádry. Ořechová barva je výrazně tmavá.

Ostružiny

Černo-červenou barvu vám dají ostružiny. Ty rozdrtíte, lehce naředíte a nanesete i s kousky ovoce na dřevo. Po zaschnutí dřevo očistěte od zbytků. Bohužel ostružinové mořidlo na slunci rychle bledne. Používejte ho tedy na dřevo, které zůstane v interiéru a nebude na něj svítit slunce.

Ocet

Ocet funguje jako dobré mořidlo a jeho odstín můžete změnit. Upravují ho přidané kousky železných předmětů. Ocet nalijte do skleněné nádoby a vložte do něj třeba měděné plíšky. Nechte odstát týden. Vznikne krásná karibská modrá. Ocelová drátěnka zase udělá nádherný načervenalý odstín. Když k tomu přidáte čaj, vznikne temná černá.

Další tipy

Obnova laku starých skříní se dá vyřešit kombinací červeného vína a octa. Přidání borůvek třeba do čajového výluhu nabídne lehce změněný odstín do modra. Přidání červeného vína zase pomůže zčervenání. Můžete použít i tradiční barviva na vajíčka: cibulové slupky. Ty jsou ideální na natírání do světlehnědého odstínu.

Vždy, než použijete některý z výše uvedených receptů, otestujte ho. Na různých dřevech budou reagovat jinak. Jinak se budou nasakovat do smrkového a jinak do dubového. Všechny recepty berte také hlavně jako recept na patinování. Například silně nasáklé dřevo ořechovým výluhem následně drápané a nalakované světlým lakem vytvoří krásné fleky.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com