KVĚTY (9.-12.7., Lysá nad Labem)

Tato výstava se každoročně stává svátkem pro všechny milovníky křehké krásy květin. Tradičně největší pozornost návštěvníků přitahují atraktivní květinová aranžmá, která vytvoří zkušený tým Českého zahrádkářského svazu, a to na obrovské ploše 2 160 m². Tým aranžérů Českého zahrádkářského svazu vytvoří nezapomenutelná zákoutí a vazby krásných květin. Zahradnických trhů se zúčastní nejen pěstitelské firmy, ale i výrobci a prodejci nabízející široký sortiment potřeb pro zahrádkáře a zahradníky. Návštěvníci budou moci zakoupit květiny, okrasné a ovocné dřeviny, balkónové rostliny, bonsaje, léčivé rostliny a byliny, nářadí a potřeby pro zahrádkáře i zahradní nábytek.

DENIVKOVÁ ZAHRADA (10.-12.7., Mravín)

Neuvěřitelných 650 druhů denivek budete moci zhlédnout v zahradnictví, které se na pěstování denivek specializuje. Otevřeno je od 9 do 17 hodin, ale čím dříve přijdete, uvidíte víc květin rozkvetlých. A samozřejmě si můžete většinu z vystavených exponátů i zakoupit ve třílitrových květináčích, tedy kvetoucí plně vzrostlé rostliny.

FLORA OLOMOUC 2015, LETNÍ ETAPA (20.-23.8., Olomouc)

Záplava nádherných květů právě vrcholícího léta i spousta atraktivních lákadel. Taková bude opět letní etapa mezinárodní květinové a zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc, která se na stejnojmenném olomouckém výstavišti bude konat od 20. do 23. srpna 2015. Na realizaci letního pokračování největší akce svého druhu u nás se tentokrát podílejí pedagogové a studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, a také proto zní hlavní motto výstavy Zahrada poznání – poznání zahrady.

Galerii největšího pavilonu olomouckého výstaviště obsadí expozice Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ na téma Rostliny a zdraví. Představí se zde mimo jiné domácí druhy léčivých rostlin, dále rostliny z čínské a japonské medicíny včetně jejich pěstování a zpracování, chybět však nebudou ani recepty a ochutnávky.

ČIMELICE 2015 (20.-23.8., Čimelice)

Firma Zámecká zahrada, která působí již více než 15 let v oblasti květinářství, sadovnictví a zemědělství, pořádá tradiční prodejní výstavu květin. Areál obyčejného zahradnictví během léta přemění na výstavní areál, který za 4 dny navštíví 25 tisíc návštěvníků. Zahradnické prostředí dodává výstavě netradiční atmosféru. Výstavu každé dva roky připravují desítky profesionálů i nadšených amatérů.

FLORIA LÉTO (27.-30.8., Kroměříž)

Poslední prázdninový víkend se na kroměřížském výstavišti Floria ponese v duchu hudby. Uskuteční se zde 39. ročník celostátní prodejní expozice pro zahradníky a zahrádkáře, tentokrát s podtitulem Zahrada plná hudby. Akce kromě širokého sortimentu a bohaté květinové výzdoby láká také na doprovodný program, vystoupí zde například Marcela Holanová či Jožka Černý.

Že lze květiny vnímat všemi smysly, ukáže květinová expozice, která bude inspirována díly významných českých a zahraničních skladatelů, interpretů či skupin. „Návštěvníky čeká květinové ztvárnění skladeb například od Beethovena, skupin Olympic a Queen či Jaromíra Nohavici a dalších,“ říká manažerka výstavy Miroslava Ševčíková. Stovky odrůd řezaných květin vrcholného léta, díky kterým hudba ožije, dodají na výstavu čeští zahradníci. Floria LÉTO je ovšem stále v první řadě prodejní výstavou a letos na ní zahrádkáři a chataři budou moci obdivovat široký sortiment od skalniček až po vzrostlé stromy. Nebudou chybět ani kaktusy, trvalky, vodní rostliny či bylinky.

ZEMĚ ŽIVITELKA (27.8.-1.9., České Budějovice)

Kromě stěžejního tématu "Rozvoj života na venkově", které je spjato s mottem "Budoucnost českého zemědělství a českého venkova", zůstává nadále jako jedna z priorit výstavy také prezentace kvalitních českých potravin. Široký výběr potravin z českých surovin naleznete v multifunkčním pavilonu T, kde se představí výrobky oceněné národní značkou kvality KLASA, "Regionální potravina", "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR" a "CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY".

Na své si přijdou i příznivci myslivosti, lovu a rybaření, pro které bude připraven Pavilon myslivosti. Ten nabídne potřeby pro myslivce, rybáře, zbraně, střelivo, oblečení nebo optiku. Pokud tedy plánujete rozšířit své vybavení nebo si udělat radost novým nožem do sbírky, určitě nezapomeňte tento pavilon navštívit.