Když praskne žárovka, tak to většinou dopadá tak, že si daný člověk vezme žárovku s sebou do obchodu, tam ji vytáhne a řekne „chci tuhle“. Dostane náhradu a jde domů, kde ji našroubuje. Ale nemusíte vypadat jako naprostí ňoumové, kteří si ani nedokážou říct o žárovku.

V srpnovém čísle časopisu DŮM&ZAHRADA přinášíme velký návod toho, jak se vyznat v žárovkách. Dáváme vám srozumitelně přímo na talíř informace o tom, že příkon moderních žárovek je nic nevypovídající hodnota a je třeba se dívat na jiné vlastnosti. A jelikož problematika je složitá a obsah časopisu není nafukovací, nevešly se nám tam třeba informace o tom, jaké patice můžeme na žárovkách najít.

Patice = bota pro žárovku

Co je tedy patice? Jde o část žárovky, ve které je usazena baňka i osvětlovací těleso. Tato patice pak zapadá do objímky a přenáší elektrický proud ze sítě do žárovky. Druhů patic je opravdu extrémně velké množství. Ale nemusíme si pamatovat patice pro automobily, speciální osvětlovací tělesa, lineární zářivky apod. Nám budou stačit ty nejzákladnější druhy, se kterými se setkáte v každé lampičce nebo lustru. Rozdělení je přitom jednoduché. Jde o kombinaci písmene a čísel, přičemž číslo většinou znamená rozteč nebo průměr paticových kontaktů.

E27

Klasická žárovka má závit o průměru 27 mm a oblé závitové hrany. Používá se dnes prakticky všude v domácnosti ve velkých svítidlech. Písmeno E znamená „Edisonův“ závit, protože jde o tradiční závit k Edisonovým žárovkám se žhaveným wolframovým vláknem.


E14

Takzvaná „miňonka“ nebo malý Edisonův závit se používá tam, kde je prostor omezený – lampičky, trouby, digestoře… Průměr šroubení je 14 mm.





GU10

Silné patky bez šroubení prozrazují, že přenáší velký proud a napětí, jde tedy o žárovky, které pracují přímo se síťovým napětím bez předřazeného transformátoru. Kolíčky jsou zde pro jednoduchost usazení, protože se používají například do podhledů, nábytkového osvětlení apod., tedy tam, kam se šroubení nevejde.

B22

Tam, kde by hrozilo vypadnutí žárovky z objímky, se používá takzvaný bajonet. Nejvíce jej najdete na automobilových žárovkách, ale i v domácnostech jej můžete objevit, například u přenosných svítilen nebo u bezpečnostních světel. Žárovka se zasune, pootočí a následně sama pod tlakem pružiny sama povyskočí do výřezů v objímce, kde se pevně usadí.

Nástrčné patice

Následují patice, které se pouze zastrkávají do objímky, nemají tedy žádné pojištění proti vypadnutí a většinou se používají pro menší žárovky s menšími příkony a hlavně s předřazenými transformátory.

G4

Nejmenší nástrčný systém s tenkými drátky usazenými 4 mm daleko od sebe. Používá se u drobných žárovek, například pro osvětlení knihoven a zrcadel apod.




G9

Z drátů vytvořené obloučky patří mezi nástrčné, ale lehce pojištěné systémy držení žárovky, kdy do otvorů dosedají přídržné kolíčky předepnuté pružinkami. Přesto nemohou být používány v osvětlení, se kterým se pohybuje. Jde o patice tradiční pro halogenové bodovky. Velkou výhodou je, že nepotřebují předřazený transformátor.

MR16 nebo GU5.3

Drobné zásuvné patice jsou ustaveny vůči objímce i čtvercovou základnou. Spojení je tak pevnější a jistější. Vyžaduje však více prostoru než třeba u G4. Kontakty vzdálené 5,3 mm jsou silnější než u G4. Jsou prakticky totožné, proto se dnes také prodávají jako stejný systém (najdeme například označení MR16/GU5.3). Systémy jsou určené jak pro předřazený transformátor, tedy pro napětí 12 V, tak i na klasické síťové napětí.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com