Možná si myslíte, že je jen málo míst, která by byla tak nehostinná jako ostrovní provincie Newfoundland a Labrador. Vítr, skály, bouřlivý Atlantský oceán. Příroda je tu tak ostrá, že o vzduch se pomalu pořežete. Vládne tu vítr, skály, moře.

Ovšem žijí tu lidé. Lidé dobří, přátelští, kteří vás pozvou na horký čaj, jen co vás poprvé uvidí, a budou si s vámi povídat hodiny a hodiny. Ukážou vám, jak se na ostrově rvou s přírodou, která, jak říkají, má šest ročních období. Je to místo plné tradic, ruční práce a tvrdé dřiny. Ale lidé jsou tu jak kamna – s hřejivou láskou, přátelstvím…

A na břehu oceánu najednou uvidíte to, co vám chceme představit. Hotel Fogo Island Inn. Hotel navržený od Saunders Architecture působí lehce nepatřičně. Vyrůstá ze skalnatého podloží. Je bílý s velkými okny. Jedna část stojí na vysokých pilotech zasazených pod různými úhly. Jenže čím déle se díváte na tento hotel, tím více z něj cítíte, že to je přesně ten pravý newfoundlandský princip – vzdorovat větru, dešti, sněhu, vichřici. Vzdorovat hrdě, vzpřímeně.

Interiér pak všechno jen podtrhuje. Vše je podřízeno jedinému – shlížet na přírodu. Obdivovat ji, hýčkat a být pokorný. Hledat sám sebe. To je možná nejčastější věc, na kterou narazíte u recenzí tohoto hotelu – ponoření do duše sama sebe, duše světa, hledání, pokora. Všech 29 pokojů má ohromná okna s výhledem do přírody, na oceán. Úžasná je i restaurace v rohu hotelu s panoramatickým výhledem. Jemné květinové lustry jako by doplňovaly tu divokost a surovost exteriéru. Dřevo, bílá barva, tradiční výrobky místních truhlářů, řezbářů i tkalců. Všechno tu je.

Foto: Iwan Baan & Alex Fradkin