Španělské městečko si na nedostatek zájmu ze stran turistů nemůže stěžovat. Rioja je světoznámá značka a kvůli tomuto vínu sem ročně zavítají desítky tisíc turistů. Proto zde v jednom vinařství padlo rozhodnutí o stavbě hotelu, který by byl důstojným architektonickým stánkem pro tuto oblast. Inspirovali se výše uvedeným muzeem a Franka Gehryho pozvali, aby jim předložil své návrhy. Nad skleničkou vína stejně starého, jako je sám architekt, jim Frank Gehry ukázal koncept, který následně byl přepracován do reality.

Ultramoderní budova hotelu Marqués de Riscal je krytá plechy z titanové a nerezové oceli, barvené do tří odstínů, které připomínají místní víno – růžový, jako místní červené víno, zlatý, jako obal zdejšího nejlepšího vína Marqués de Riscal's Reserva a stříbrný, jako korunka vína.

Hotel je rozprostřen do dvou křídel – Gehry a Spa. Spojuje je nádherný skleněný můstek. Vlny střechy jsou jako vytékající víno z lahve – dynamické, pěnivé, elegantní. Architekt navrhl i vybavení hotelu.

Slavnostního otevření se v roce 2006 zúčastnil i sám španělský král Juan Carlos.