Rychlovky s Kajdou

Kdo neznáte Lukáše Vokrouhlíka, tak jste se asi nedívali před lety na kuchařský pořad Mňam aneb Prima vařečka. Tam jste mohli tohoto sympatického mladého kuchaře vidět mnohokrát. Že stále nevíte, kdo to je? No, ono je to možná tím, že Lukáš Vokrouhlík alias Kajda je jedním z nejznámějších českých kuchařů, ale jeho tvář není tak provařená, jako je tomu u mnohých jiných. Kajda už několik let vede kuchyni v pavilonech na mezinárodních výstavách EXPO. V minulosti byl například šéfkuchařem hotelu Hilton nebo President. Dnes je šéfkuchařem restaurace Stará Myslivna na Konopišti.

Kuchařka Rychlovky s Kajdou je vlastně výběrem nejlepších receptů z jeho stejnojmenného pořadu na TV Stream. A nutno podotknout, že tyhle rychlíky opravdu rychlovkami jsou. Neslibuje sice, že budou do patnácti minut hotové, ale jsou to velmi často jednoduchá jídla, kam dáte to či ono, přimícháte, ohřejete a za půl hodiny už obědváte. Z téhle kuchařky jsem vyzkoušel receptů hned několik. A všechny seděly naprosto přesně. Když Kajda řekne, že tam máte dát půl lžičky namletého chilli, dejte ji tam. Když je v receptu kolik mouky, škrobu nebo čehokoli jiného, věřte mu. Není to jako v mnoha jiných kuchařkách, kde se autor buď upsal, nebo nechal některá množství tak prostě viset ve vzduchu. Rychlovky s Kajdou jsou výbornou kuchařkou. Škoda jen, že nemá žádný obsah, který je vždy jen součástí začátku každé kapitoly.

Rychlovky s Kajdou, Lukáš Vokrouhlík: Vydalo nakladatelství XYZ, ISBN: 978-80-7505-158-5

Kuchařka ze Svatojánu – Zahrada na talíři

Druhý díl „svatojánské kuchařky“ je stejně dobrý, jako ten první. Kdybych měl vybrat z téhle pětice nejlepší kuchařku, vyhraje to bez rozmýšlení právě tahle kniha Evy Francové. A to i přesto, že jsem skutečný masožrout. Ve svatojánské kuchařce si totiž zase nepočtete, jak udělat vepřové nebo jehněčí. Maso tu vážně nehledejte. Ale to ostatní, co tu je, je vynikající. Kdo, stejně jako já, máte rádi maso, berte kuchařku jako inspiraci třeba jako doplněk k dobrému masu, které si uvaříte/upečete/ugrilujete… Třeba taková hříbkorajská omáčka je vynikající, a když ji naservírujete s ugrilovanými kuřecími prsy marinovanými v jogurtu, je to prostě božské.

Ale není to jediný recept uvařený, ochutnaný, snědený a spokojeně strávený. Vyzdvihnout musím dokonalé polévky (falešná dršťková polévka slavila ohromný úspěch), ale i dezerty. Je neuvěřitelné, kolik má autorka nápadů v rukávu. Vždyť třeba jen na bábovky je tu osmnáct receptů! Evě Francové by měl prezident udělit metál za přínos české gastronomii.

Kuchařka ze Svatojánu – Zahrada na talíři, Eva Francová: Vydalo nakladatelství Motto, ISBN: 978-80-267-0459-1

Výzva vydavatelům

Prosím všechny vydavatele, aby přemýšleli o tom, co taková kuchařská kniha má mít. Musí mít dlouhé předmluvy, mnohostránkové zamyšlení nad krásami světa, nebo fotografie přes dvě stránky? Ne! Mnohem víc člověk využije obsah a hlavně rejstřík ingrediencí, které jsou v jakých receptech použity. Většina normálních lidí totiž vaří tak, že se podívá do ledničky a špajzu a řekne, co zrovna má doma nebo na co má chuť, a podle toho hledá recept. Bohužel ani v jedné recenzované kuchařce takový rejstřík není.

Italská veganská kuchařka

Jak jsem už předeslal, jsem masožrout. Co se mi tedy může líbit na veganské kuchařce od Ruediger Dahlke? To, že recepty jsou tak žravé. Vážně. Stejně jako u svatojánské kuchařky jsem i tady vyzkoušel recepty jak samostatně, tak i jako doplněk k masu. Jeden z receptů jsem dokonce uvařil pro naše přátele. Tak rychle snědenou večeři jsme už dlouho neměli.

Kuchařka je sice plná veganských postřehů a nápadů, což není zrovna můj obor, ale i dle laického pohledu jsou tyto informace velmi cenné. Zajímal jsem se tedy na internetu, kolik vegetariánských a veganských kuchařek na našem trhu je. Řeknu vám, že jich není mnoho. Takže směle mohu tuto knihu doporučit.

Italská veganská kuchařka, Ruediger Dahlke: Vydalo nakladatelství CPress, ISBN: 978-80-264-0844-4

Moje studentská kuchařka

Helena Rytířová před lety vydala kuchařku, kterou doma používáme nejčastěji. Její stránky jsou už opotřebované a zašpiněné. Vždy, když se potřebujeme podívat na nějaký klasický recept, najdeme ho právě tam. A navíc opravdu perfektně a přesně popsaný.

A tuhle studentskou kuchařku jsem chtěl vyzkoušet už právě z výše uvedeného důvodu, protože si paní Rytířové velmi vážím pro to, co vydala. A navíc jsem byl také student. Jenže v jiné době a na jiném místě. Recepty, které jsou v kuchařce prezentovány, totiž velmi často využívají troubu a někdy i celkem fajnové přísady, které já na koleji s dvouplotýnkovým vařičem neměl.

Takže srovnání mých „kolínek s kečupem“ s recepty paní Rytířové je nakonec úplně mimo. Ale i tak jsem se dost pobavil. Takový recept na knedlíky s vajíčkem nenajdete všude. K nim tu ovšem je třeba recept na Guacamole, proložené buřtgulášem, ovinuté čínskými nudlemi s ananasem a završené lívanci s jablky. Prostě je tu fantastický průřez tím, co si může každý student jednoduše a i bez hlubší znalosti vaření připravit na koleji, doma či v podnájmu. A navíc se mi strašně líbí nápad kroužkové vazby a kostičkovaného papíru s psaným písmem.

Moje studentská kuchařka, Helena Rytířová: Vydalo nakladatelství Fragment, ISBN: 978-80-253-2193-5

Česká pohanková kuchařka

Pohanku jsem objevil před lety díky své ženě, která přinesla jednoho dne domů hned několik pytlíků různých luštěnin, zvláštních těstovin a výpěstků, jejichž jména jsem se teprve učil. Pohanku jsem samozřejmě znal, ale tak nějak ji nikdy nepoužíval. Chyba.

Teď už pohanku znám, ale to, co se s ní dá všechno dělat, jsem netušil ani náznakem. Tolik receptů v jedné knize mě až zaskočilo. Tolik receptů neznám snad ani z brambor, ingredience, která mě provází už od dětství. V tomhle obdivuji Hanu Šimkovou, autorku kuchařky. Je to sice jednostranná, ale ohromná sbírka receptů na společné téma – pohanka. Recepty jsou některé vyloženě o pohance, jinde pohanka figuruje jako pojidlo, plnidlo, doplněk.

Jen škoda, že design knihy není trochu modernější. Béžový podtisk a rozpité okraje fotografií už dnes moc nefungují.

Česká pohanková kuchařka, Hana Šimková, Vydalo nakladatelství CPress, ISBN: 978–80–264–0827–7

Titulní foto: Thinkstockphotos.com