Stejně jako chytré telefony postupně z trhu v uplynulých letech vytlačily ty „hloupé“, stále více se aktuálně v domácnostech prosazují tzv. chytré televize, u nichž je sledování televizního vysílání hlavní, zdaleka však nikoli jedinou funkcí. Pro využití všech funkcí chytré televize a služeb, které dokáže zprostředkovat, je však nutné rychlé připojení k internetu.

Pro internet tou nejlepší volbou je klasické ethernetové připojení, tedy speciální internetová zástrčka. Kdo dnes připravuje moderní bydlení, neměl by při tvorbě vnitřních elektrorozvodů na internet zapomenout. Jde totiž o stálý a nejrychlejší přístup k internetu. Wi-Fi je pomalejší, přenáší menší objem dat a může mít problémy s přenosem přes zdi. U ethernetového kabelu nic takového nehrozí.

Naneštěstí dosud nebylo příliš obvyklé při budování domácí počítačové sítě nainstalovat ethernetovou zásuvku i blízko typického umístění televizoru. A komu by se chtělo tahat nevzhledné kabely přes obývací pokoj nebo odsouvat nábytek a zasekávat je do zdí?

Tak tedy bez drátů

Jak tedy „smart“ televizor k internetu připojit? Jako vhodné řešení se jeví připojení bezdrátovou sítí Wi-Fi, ale je tu řada „ale“. Mnoho chytrých televizorů sice Wi-Fi technologii zvládá, to však zdaleka neplatí o všech modelech. A ne všechny domácnosti Wi-Fi síť mají z různých důvodů včetně obav z možného dopadu elektromagnetického záření na zdraví, rušení zvenčí, nebo i proto, že nechtějí vedle kabelových rozvodů investovat ještě do pokrytí bezdrátovou sítí. Zejména v domech s železobetonovou konstrukcí navíc může být pokrytí signálem poněkud problematické kvůli útlumu ve zdech.

Rozvod bez drátů po domě však jde. Mohou se aplikovat takzvané extendery, které se jednoduše zasunou do zásuvek a i relativně slabý signál zesílí. Nebo je možné vytvořit velmi silný signál pomocí speciálních antén, které se napojí na router a pošlou jeho signál s mnohem větší intenzitou i přes několik stěn.

Jak správně vybrat televizi, jsme vám radili v našem časopisu Dům&Zahrada, a to v čísle 1/2015. Pokud byste ho chtěli, objednat lze samostatné číslo nebo teď před Vánoci i získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.

Bohužel pro mnoho televizí je však Wi-Fi signál málo dostačující, zvláště pokud na stejném signálu pracuje zároveň i počítač. Propustnost pak zamezuje například online streamování videí do televize.

Tak to zkuste po drátech

Ale po těch, které už doma máte. Jde totiž poslat signál i po elektrických rozvodech pomocí síťových adaptérů typu powerline. Elegantní jsou proto, že elektrickou zásuvku máte vždy blízko internetového modemu nebo routeru i televize. Nemusíte tedy natahovat žádné nové kabely, instalovat a nastavovat přepínače, zesilovače signálu a jiné síťové prvky. K celému zapojení stačí dva malé adaptéry, které se jednoduše zapojí do elektrických zásuvek, a krátké ethernetové kabely, jejichž prostřednictvím se připojí jeden adaptér k modemu/routeru a druhý k televizi. Zásuvkou pro síť LAN jsou totiž na rozdíl od Wi-Fi vybaveny všechny chytré televize na trhu. Powerline adaptéry se navzájem automaticky detekují a naváží spojení, nic dalšího netřeba. Výhodou powerline adaptérů je i nízká cena, bezúdržbový provoz a minimální provozní náklady vzhledem ke spotřebě menší než 2 W, tedy méně než mají například set-top-boxy nebo běžná hi-fi soustava ve stand-by režimu.

Pokud se ptáte na rychlost přenosu, pak je srovnatelná s rychlými Wi-Fi sítěmi a často i rychlejší než dnes nejrozšířenější 100megabitové ethernetové sítě. Rychlost tedy powerline nabízí dostatečnou i pro vícenásobné streamování multimédií včetně 3D a HD videa.

Zatím jsme hovořili jen o přínosech a výhodách technologie powerline, a je tedy čas zmínit i její omezení. V první řadě může kvalitu spojení ovlivnit stáří a stav elektrických rozvodů. Rychlost mohou rušením ovlivnit i jiné elektrické přístroje zapojené do stejného zásuvkového okruhu. Adaptéry powerline navíc není vhodné zapojovat do rozboček, kde se jim nemusí podařit vůbec navázat spojení. To je samozřejmě problém ve chvíli, kdy se o jedinou zásuvku musí dělit více spotřebičů. Výrobci powerline adaptérů naštěstí s takovou eventualitou počítají a nabízejí i modely takzvaně průchozí, tedy takové, které se sice do zásuvky zapojí, ale zároveň mají jednu i na sobě a umožňují připojení dalších přístrojů. Jedním z takových powerline adaptérů je například TL-PA8010P KIT z produkce společnosti TP-LINK.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com