V takovém případě je dobré zabezpečit domov proti těmto prvkům. Máme pro vás několik tipů, které by vám v tomto boji měly pomoci.

Do boje s plísní

Plíseň je jedním z nejčastějších zdrojů alergenů a dalších nebezpečných látek. Měli byste se chovat tak, aby neměla šanci se u vás zabydlet. Nejvíce vlhkosti, ze které plíseň vzniká, se drží v koupelně. Měli byste ji pravidelně větrat, nejlépe otevřeným oknem, pokud to nejde, nechte alespoň otevřené dveře.

Plíseň se ráda tvoří také v lednici - doporučuje se otírat občas sraženou vodu. Stejně tak byste měli postupovat v případě kapek na trubkách a odpadech.

Roztoče zahubí sušička

Pokud se bavíme o nebezpečných látkách v blízkosti dětí, jako první nás napadnou plyšáci, kteří jsou vydatným zdrojem roztočů. Podle doporučení alergologů byste měli dětem nechávat v postýlce maximálně tři plyšové hračky a zbytek nechávat uzavřený v plastových boxech. Rovněž se doporučuje jednou za měsíc plyšáky vyprat nebo alespoň vložit do sušičky na prádlo. Dvacet minut této lázně roztoče vyhubí.

Formaldehydy a ftaláty

Aniž bychom o nich vůbec měli tušení, obklopují nás při každodenním pobytu doma nebezpečné látky formaldehydy. Ani v tomto případě nejsme bez možností. V poslední době instalují do dětských pokojíků majitelé například sádrokartonové desky, které dokážou formaldehydy pohltit a rozložit na inertní látky a již je nepustit zpět (např. Rigips s technologií Activ'Air).

Dalšími nebezpečnými prvky, které možná máte doma, jsou vinylové závěsy v koupelně. Mohou obsahovat ftaláty, raději je vyměňte za jiné, které budete moci lépe očistit nebo vyprat. Na trhu jsou tradiční například látkové. Ty samozřejmě navlhnou, ale voda z nich díky jejich speciální tkanině rychle steče a závěs dobře vysychá.

Bytový textil přikrývejte

Vydatným zdrojem alergenů je rovněž bytový textil, sedačky, matrace a podobně. Obecně je vzhledem k alergenům lepší kupovat gauče a sedačky v kůži, ale ne každý si to může dovolit a ne každému se to líbí. Měli byste tedy tato místa přehazovat potahy, které budou nejlépe z mikrovlákna. Takový potah je dobré jednou za měsíc vyprat při vysokých teplotách.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com