Formosa Boulevard Station

Na Taiwanu ve městě Kaohsiung je stanice metra, která je nazvána jako Dóm světel. Jde o největší skleněnou instalaci na světě, která se skládá ze 4500 skleněných malovaných panelů od italského umělce Narcissuse Quagliaty. Vypadá to jako ohromný kaleidoskop. Obří konstrukce vytváří unikátní prostor, který se využívá velmi často i k takovým příležitostem, jako jsou hromadné svatby apod.

Vatikánské muzeum

Ve Vatikánu je samozřejmě Sixtinská kaple – nejznámější a nejkrásnější ukázka freskové výmalby. Ale trochu stranou zůstávají další úžasná díla, kterých je ve Vatikánu požehnaně. Až jej jednou navštívíte, zkuste vždy zvednout oči a dívat se zbožně nahoru. Uvidíte úžasné věci, jako třeba tuto výmalbu z jednoho bočního křídla vatikánského muzea.

Královský palác v Bruselu

Pokud zavítáte do Bruselu, nenechte si ujít prohlídky královského paláce. Na stropě pak uvidíte zvláštní výzdobu, která se promítá i do závěsných lustrů. Zelené odstíny krásně září, odrážejí celé spektrum barev a jsou plastické. Jenže nejde o výmalbu.

Jsou zde totiž ve složitých ornamentech nalepeny krovky hmyzu, který se ve světě nazývá například jako šperkový brouk, v Egyptě pak byl uctíván jako skarabeus. V devatenáctém století vytvořil toto dílo umělec Jan Fabre.

Palazzo Borromeo

Na jezeře Lago Maggiore v severní Itálii je ostrov Isola Bella. Na tomto ostrově nechal v roce 1632 postavit hrabě Carlo III. Boromejský svůj úžasný palác. Je nádherný, na nádherném místě. V jeho sklepních prostorách pak najdeme sály, které jsou celé vyložené sopečným tufem a mušlemi, a to jak na stěnách, tak i na podlaze.

The Monsoon Club

Dva architekti Christopher Lee a Kapil Gupta vytvořili pro The Monsoon Club v Kennedyho centru ve Washingtonu D.C. speciální aplikaci. Jde vlastně o jakýsi stropní třídimenzionální prosvětlený koberec, který vytváří neuvěřitelnou atmosféru celého prostoru. Byl vytvořen ale pro jiný účel – byl pro výstavu Maximum India v roce 2011.

Mešita šejka Lotfallaha

V íránském Isfahánu stojí mešita šejka Lotfallaha, která vyrazí dech svou precizní výzdobou. Stavěna byla dvacet let a její dokončení je datováno na rok 1619. Celá stavba ale nebyla původně stavěna jako mešita. Šáh Abbás I. si ji postavil jako svoje sídlo.

V celém paláci najdeme dokonalé mozaiky, kaligrafické verše, prvotřídní dlaždice. Vše je vytvořeno naprosto dokonale. Centrálnímu dómu pak vévodí ohromný páv, který mění barvu podle toho, jak do mešity dopadá světlo.

Neapolské metro

V Neapoli pojali metro opravdu výstavně. Nechali největší umělce světa navrhnout a také následně skutečně postavit tamní stanice metra. Na návrzích se podíleli umělci jako Alessandro Mendini, Anish Kapoor, Gae Aulenti Jannis Kounellis, Karim Rashid, Michelangelo Pistoletto nebo Sol LeWitt. My vám ukazujeme zastávku metra Toledo, která byla otevřena v roce 2012. Navrhl ji Oscar Tusquets Blanca a vypadá jak hvězdná obloha mléčné dráhy.

King's College Chapel

Univerzita v Cambridge má ve svém areálu velmi známý chrám s názvem King's College Chapel. Tady ani tak nejde o architekturu jeho stropu – to je produkt tradiční anglické gotiky. Ale do našeho výčtu jej zařazujeme díky jedné speciální akci, kdy na stěny a strop chrámu promítal světelný umělec Miguel Chevalier úžasné představení, které se jmenovalo „Drahá Země… Vaše Cambridge“ (Dear World… Yours, Cambridge). Podívejte se na video a žasněte.