Soutěž, která je určena pro rodinné domy dokončené v letech 2010 – 2015 a které splňují kritéria pro pasivní domy nebo domy s velmi nízkou energetickou náročností, pořádá společnost ABF ve spolupráci s Centrem pasivního domu, aliancí BAHAL a Státním fondem životního prostředí České republiky v rámci veletrhu For Pasiv 2016.

Odborná porota, složená ze tří zástupců Centra pasivního domu, zástupce Státního fondu životního prostředí České republiky a nezávislého odborného poradce, vybrala deset finalistů.

Z desítky nominovaných domů jsou tři domy z cihel HELUZ Family. Dům v Hostivicích je z jednovrstvé konstrukce Family 38 2in1, dům z Vrané nad Vltavou je také z jednovrstvé konstrukce z Family 50 2in1 a dům s terasou ze Vsetína zase z velice kvalitního cihlového materiálu HELUZ Family 30.

První dva z vybraných cihlových rodinných domů jsou bez dodatečného zateplení. Tedy z jednovrstvé konstrukce bez nutnosti lepit na obvodový plášť další tepelnou izolaci.

Požadovaná kritéria na pasivní dům nebo dům s velmi nízkou energetickou náročností vyřeší správná volba správného typu stavebního materiálu z cihelného systému HELUZ.

Odborná porota kvalifikovaně a důsledně svůj úkol splnila. Z mnoha přihlášených vybrala desítku nejzdařilejších nízkoenergetických domů, a podpořila tak budoucí stavby zdařilých pasivních domů a domů s velmi nízkou energetickou náročností na území našeho státu. Ukázala, kudy a kam vede cesta v současném stavebnictví, tedy stavět úsporné, a přitom komfortní rodinné domy, a svým výběrem posílila pozitivní vnímání této moderní výstavby. Vstupujeme do druhého kola soutěže Pasivní dům roku. V prvním kole proběhlo hodnocení a výběr odbornou porotou, v druhém kole bude hlasovat veřejnost. Z deseti nominovaných domů vyberte tři domy, které se vám nejvíce líbí. Vítěz získá zahradní bazén v hodnotě 80 tisíc korun.