Akademie designu České republiky, která se skládá ze 46 významných osobností z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu, nominovala v tradičních 9 kategoriích: Designér roku, Módní designér roku, Designér šperku roku, Grafický designér roku, Fotograf roku, Obchod roku, Výrobce roku a Objev roku. Zvolen bude také Grand Designér, absolutní vítěz napříč kategoriemi.

Ukázky z interiérových nominací

„Nominaci za rok 2015 obdrželo celkem 134 projektů a autorů. Svědčí to o vysoké úrovni české designérské scény. Za deset let, kdy Akademie Ceny Czech Grand Design uděluje, se scéna zásadně proměnila. Počet firem, které spolupracují s designéry, se dá počítat na desítky. Vznikla celá řada nových českých značek a tradiční firmy prošly za pomoci současných designérů významnou obrodou,“ říká Jana Zielinski, členka Přípravného výboru Cen Czech Grand Design a ředitelka Designbloku.

Zde najdete všechny nominované na Cenu Czech Grand Design 2015

Udílení Cen Czech Grand Design je pravidelně doprovázeno také výstavou, která představuje projekty vybrané do finále. Výstavu Czech Grand Design: Finále 2015, která představí trojici finalistů v každé z autorských kategorií, letos uvede Národní technické muzeum v Praze. Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si práce finalistů od 23. února až do 1. května 2016.