Štěňátka jsou roztomilá a přinutí vás nad mnohým přimhouřit oko. Co se však týče hygieny a návyků, měli byste být důslední od doby, co si je donesete domů. Psi jsou tvorové inteligentní, snadno se učí novému a také si velmi rychle všimnou, když nad jejich „prohřešky“ dokážete mávnout rukou. Být důsledný ze začátku je z dlouhodobého hlediska vždy snazší než přeučovat špatný návyk.

Jaký pán, takový pes

Pokud budete ve vyžadování čistotnosti od vašeho miláčka důslední, vytvoří si brzy návyky, které vám umožní spokojené lidsko-psí soužití. To, že se doma neznačkuje a nedělají loužičky, pejsek pochopí dříve nebo později. Každý pejsek je jiný, není proto třeba panikařit, pokud mu to trvá trošku déle. Pejska netrestejte, naopak volte metodu odměny, pokud pejsek „stihne“ venčení venku.

Při vytírání a údržbě podlah buďte neméně důslední

Udržovat doma pořádek se zvířecím kamarádem nemusí být až tak náročné, jak se může zdát. Pro běžné vytírání je vhodný například prostředek Diava Flower. Dostatečnou hygienou minimalizujete riziko infekce, jednou týdně tedy vytřete podlahu čisticím prostředkem s dezinfekčním účinkem, jako je například Fixinela sanita. Při úklidu používejte rukavice a po něm si důkladně umyjte ruce.

Máte doma kromě chlupatého miláčka také alergika? Základní pravidla pro jejich soužití zní:

  • pes nemá přístup do místnosti, ve které alergik spí
  • nedovolte psovi odpočívat na sedačkách, židlích a místech, kde sedává alergik
  • pelíšek psa udržujte v čistotě

Pro vaše spokojené soužití se zvířetem máme na závěr ještě tři důležité body:

  • Nechejte občas „úklidový senzor“ vypnutý a přivřete nad drobným nepořádkem oči.
  • Perfekcionismus může být sebedestruktivní. Smiřte se s tím, že vaše domácnost nejspíš nebude připomínat laboratorní prostředí.
  • Chlupatý přítel člověka je lepší kamarád než hadr na podlahu.

Foto: Ogilvy