Řez ovocných dřevin / Josef Sus, Tomáš Nečas

Publikace od našich předních ovocnářů je určena zahrádkářům a pěstitelům ovocných stromů, kteří si nevědí rady s jejich ošetřováním, ale i studentům zahradnických škol a majitelům sadů – ti se zde seznámí s různými efektivními způsoby řezu jednotlivých ovocných dřevin, s jejich zapěstováním, tvarováním a řezem na trvalém stanovišti. Kniha pomocí názorných kreseb a fotografií objasňuje principy a podstatu řezu, včetně stručných teoretických základů. Pomůže s volbou vhodného pěstitelského tvaru, čtenáři se dozví, jak předejít nejčastějším chybám, jak ošetřovat stromům rány, jak s řezem sladit další pěstitelské zásahy a jak v sadě nebo na zahradě udržet zdravé a plodící stromy. Na rozdíl od mnoha jiných publikací na trhu zahrnuje i téma řezu přeroubovaných stromů.

  • Vydalo nakladatelství Grada Publishing, ISBN: 978-80-247-2505-5, Cena: 219 Kč

Bylinky našich babiček / Pierrette Nardo

Vnitřek knihy jde zcela proti jeho názvu. Bylinky tu totiž jsou jen částí. Najdete tu totiž i stromy, zeleninu, ovoce… Celá kniha je hlavně o tom, co s těmi plody země dělat. Hlavně pleťové masky, čaje, jak je používat jako léčiva. O tom, jak je pěstovat se ale musíte dočíst jinde. Také některé z rostlin u nás moc nenajdete. Třeba fíkovníky, olivovníky apod. patří spíš tam, kde Pierrette Nardo žije – do slunné jižní Francie.

  • Vydalo nakladatelství CPress, ISBN: 978-80-251-2496-3, Cena: 399 Kč

Bydlíme venku / Staffler Martin

Jestli chcete mít pěknou zahradu, jistě přemýšlíte, jak ji vylepšit. Jak ji upravit, rozdělit i zcelit, jak jí dát svou tvář. Tady najdete nápady v nejrůznějších stylech – od středomořského po asijský, od moderního po klasický venkovský. Spousty nápadů. Tohle je kniha pro ty, kteří hledají fotografie pro inspiraci a pár drobných rad k tomu. Zbytek už zvládnou sami.

  • Vydalo nakladatelství Grada Publishing, ISBN: 978-80-247-5384-3, Cena: 399 Kč

Encyklopedie tulipánů, hyacintů, begonií a dalších cibulnatých a hlíznatých rostlin / Lenka Křesadlová, Stanislav Vilím

Tulipány, hyacinty, begonie, jiřiny, mečíky, kosatce... to je jen úzký výčet z rodů, které spadají do oblíbené skupiny hlíznatých a cibulnatých rostlin, jejichž podrobný popis s bohatým obrazovým doprovodem přináší tato publikace. A ne malá publikace. Počítejte s tím, že listováním, které vám zabere spousty času, si dost posílíte ruce. Podrobným studiem o vlastnostech, přesazování, množení či chorobách pak budete vytrénovaní jak olympionici. Vynikající encyklopedie by neměla chybět nikomu, kdo miluje květiny.

  • Vydalo nakladatelství CPress, ISBN: 978-80-251-2830-5, Cena: 1192 Kč

Účinná ochrana zahradních plodin / Josef Horák, Jaroslav Rod

Zahrádkáři se každoročně potýkají s chorobami a škůdci na ovocných dřevinách a zelenině. Zejména jim je určena kniha, která je seznámí s racionální ochranou ovocných kultur, zeleniny a révy vinné. Tento přístup využívá preventivní i léčebná opatření bránící vzniku či rozšíření chorob a rozmnožení škůdců na zahradách a v sadech. Začínající i pokročilí pěstitelé zde najdou rady, jak mechanicky a pomocí biologických prostředků chránit dřeviny, maximum pozornosti však je věnováno cílené, ale šetrné ochraně chemické, včetně informací o přípravcích – o skladování, ředění, toxicitě a možnostech jejich vzájemné kombinace. Stěžejní část knihy se věnuje škůdcům a chorobám vyskytujícím se na zahradě, prevenci a léčbě napadených rostlin. A to všechno podají lidé v problematice opravdu kovaní.

  • Vydalo nakladatelství Grada Publishing, ISBN: 978-80-247-3588-7, Cena: 219 Kč

Notes Květinové kuchařky / Jana Vlková

Naše dlouholetá spolupracovnice Jana Vlková se dala na dráhu profesionální bylinkářky. Pořádá kurzy poznávání a využívání bylinek, lučního kvítí, trav… Co najde, to využije. A pak o tom napíše knihy. Jako například Květinovou kuchařku, kterou jsme vám už představovali. Teď tu je Notes Květinové kuchařky, který na každý den má nějakou informaci o tom, co můžete sbírat, co kvete, co byste neměli pominout, abyste využili každé stéblo, které na louce najdete. A k tomu hromady dobrých rad, nějakou tu básničku k tomu, krásné fotografie i kresby.

  • Vydalo nakladatelství Smart Press, ISBN: 978-80-87049-87-7, Cena: 212 Kč

Pěstujeme révu vinnou / Vilém Kraus

Druhé aktualizované a rozšířené vydání by nemělo chybět všude tam, kde se pěstuje nebo je v plánu výsadba vinné révy. Je tu všechno – od pěstovaných odrůd, po výběr stanoviště, až po výsadbu i ošetřování. Je tu prostě všechno. Samozřejmě, že vinařství na tom nepostavíte, ale pokud chcete mít vlastní drobný vinohrad jen tak pro radost, je to ideální kniha do knihovničky.

  • Vydalo nakladatelství Grada Publishing, ISBN: 978-80-247-3465-1, Cena: 159 Kč