Do osmého ročníku soutěže se přihlásilo téměř tři sta projektů. Odborná porota letos vybírala dva nejlepší projekty zaměřené na úsporu energií a ochranu přírody v pěti základních kategoriích. Jednomu ze dvou nominovaných projektů v kategoriích Obec, Kutil, Firma, Mládež a Stavba mohou nyní lidé poslat svůj hlas. „Společnost E.ON poskytne za každý hlas deset korun na realizaci E.ON úsporného osvětlení v základní a mateřské škole a sportovní hale ve městě Trhové Sviny. Město vyhrálo Ekologického oskara v kategorii Obec v roce 2012 a od té doby soutěž významně podporuje. Umožňuje například testování přihlášených projektů v kategorii Nápad,“ říká Michael Fehn, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG.

V kategorii Obec nominovali odborníci projekt města Litoměřice, které šetří energie nezávisle na rozpočtu města. Proti němu budou stát padesátkrát menší Haňovice na Hané, které právě díky omezenému obecnímu rozpočtu šetří finance a energie spoluprací obce a místních podniků. Společnost Slavona uspěla v kategorii Firma s inovativním technologickým řešením vyráběných posuvných dveří pro pasivní domy a o vítězství se utká s hotelem Na Farmě, který na jednom místě vyrábí a spotřebovává veškeré energie i produkty, a navíc zpracovává bioodpad sousední vesnice.

V kategorii Mládež komise ocenila iniciativu mladých školáků ze Zbirohu, kteří již v dětském věku chrání životní prostředí a sami získávají finanční prostředky na své aktivity. Druhou nominaci získal projekt, který naopak děti připravuje na to, co využijí v budoucnu. Dětské zážitkové Experimentárium je svým tématem energeticky úsporného stavění a zábavným pojetím unikátní v celé Evropě.

V kategorii Kutil zaujaly porotu projekty s automobilovou tématikou, které proti sobě postavily pravého českého kutila a iniciativu, jež nové české kutily vychovává. Jaromír März se svým vlastnoručně vyrobeným solárním automobilem a elektrokoloběžkou bude soupeřit s Národním technickým muzeem Praha, které pořádá technické soutěže pro mládež. V letošní nové soutěžní kategorii Stavba byla nominována secesní vila, kterou se podařilo přestavět na moderní polyfunkční dům, aniž by ztratila svůj půvab z roku 1907, a moderní dům nad vodopádem v Telči postavený na nevyužívaném pozemku pod hrází rybníka, který přesto zapadá do historické zástavby. Obě budovy přitom dosahují nejnižšího stupně energetické třídy A.

„Pro vítěze jednotlivých kategorií mohou lidé hlasovat až do 30. září. Na hlasující čeká spousta zajímavých odměn v podobě elektrospotřebičů Miele, tou hlavní je pak roční zápůjčka vozu ŠKODA Citigo G-TEC na stlačený zemní plyn,“ dodává Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Přihlašování projektů je stále otevřené v kategorii Nápad. Do kategorie určené všem nezrealizovaným projektům se zaměřením na úsporu energií či ochranu životního prostředí je možné zasílat přihlášky až do 15. srpna. Vítězové jednotlivých kategorií 8. ročníku soutěže Ekologický oskar budou představeni v říjnu na slavnostním vyhlášení.

Více informací o soutěži i hlasování je možné najít na webu www.ekologickyoskar.cz.