Tohle místo byste zvenčí nejspíš odhadovali na velmi pěkný domek, zahalený stromy, s krásným prostranstvím pro pořádání party na břehu řeky… Ideální místečko pro relaxaci s dětmi nebo i poté, co se už osamostatnily. Jenže tohle místo je extrémně zabezpečený dům.

Je to vlastně jeden velký bunkr. Je zakopaný v kopci a jeho konstrukční principy zcela kopírují bezpečnostní předpisy pro podobné vládní úkryty. Stavebními materiály jsou kámen, ocel, beton. Vše v dostatečném množství.

A že třeba za dřevěnými vraty se nemůže ukrývat nikdo, kdo se bojí o svoji bezpečnost? To jste ovšem neviděli ty ocelové dveře za nimi. Jsou neprůstřelné, vzduchotěsné a v případě nouze se dají zablokovat tak, že se dají otevřít pouze zevnitř.

Dům má sice velká okna, aby dovnitř proudilo dost světla, ale ve stěnách jsou ukryty velké okenice, za jejichž průřez by se nemusel stydět ani tank. Výbava domu zahrnuje i generátor a nádrž na palivo, kterého je tolik, že vystačí běžet šest měsíců, 24 hodin denně, než se spotřebuje všechno.

Přitom dům se čtyřmi ložnicemi není zařízen jako vojenská ubytovna. Naopak. Majitelé se rozhodli, že si jej zařídí v historizujícím stylu. Velké ušáky, dřevěné obložení…

O tom, že je dům bezpečný, není pochyb. Majitelé tu ostatně přečkali tornádo, které se nad domem přehnalo. Pár stromů spadlo, ale domu se nestalo vůbec nic. Pokud se vám tohle líbí, máte možnost si ho koupit. Je na prodej. Stojí 2,5 milionu dolarů (asi 62 milionů korun).