To, co sledovat na energetickém štítku, jsme si už řekli, ale na jednu věc jsme ještě neupozornili. Jde o poslední kolonku na štítku: Třída zpětných emisí prachu. Odkazuje na kvalitu vzduchu, který je emitován zpět do místnosti; tato hodnota udává čistotu vyfukovaného vzduchu, tedy v podstatě kvalitu filtrace. Na škále A až G je samozřejmě A nejlepší. Tuto hodnotu pak srovnávejte například s tím, kolik má stroj deklarovaných filtrů. Budete překvapeni, že propagovaný počet filtrů najednou nemusí být směrodatný. Jde totiž také o to, kolikavrstvý samotný sáček je, v jakém pořadí jsou filtry zapojeny a jak jimi prochází vzduchové proudnice. Pokud chcete opravdu kvalitní filtry, které zachytávají co nejvíce nečistot (jste například alergici), pak koukejte po takzvaných HEPA filtrech nebo ještě lépe po ULPA filtrech (viz tabulka).

Rozdělení HEPA a ULPA filtrů podle účinnosti
Označení HEPA filtruÚčinnost filtrace (%)
H1085-95
H1195-99,5
H1299,5-99,95
H1399,95-99,995
H1499,995-99,9995
Označení ULPA filtruÚčinnost filtrace (%)
U1599,9995 - 99,99995
U1699,99997
U1799,999997

U sáčkových vysavačů pak sledujte i schopnost vysávání při plnění sáčků. Jde to trochu obtížněji, protože v žádném obchodě nenajdete vysavač, který by byl zpola naplněný. Ale jedna rada tady je. Vzduch proudí vždy tam, kde má nejmenší odpor. Vzhledem k tomu, že osa sáčku je v drtivé většině případů uložena s axiální osou proudu vzduchu, nejdříve se zaplňuje spodek sáčku. Pokud se zaplní, musí vzduch z axiální osy vybočit do stran. Pokud tedy bude mít kam odejít. Po otevření nádoby se sáčkem tak pozorujte, zda má nádoba v sobě axiální žebrování. O něj se nafouklý sáček opře a vzduch může proudit tímto žebrováním dál k filtrům.

Víte, jak je velká nečistota na naší podlaze?
Chlup ze zvířete90 µm
Zrnko pylu30 µm
Prachové zrnko, roztoč10 µm
Kouř1 µm

Ergonomie je věda

Na střední škole nám vtloukali do hlavy, že ergonomie je věda, která se zabývá vztahem člověka a jeho prostředí. To znamená, že pokud nemáme dobré ergonomické podmínky, necítíme se dobře. Proto vybírejte ergonomické přístroje. Hledejte například takové, kde si pohodlně nastavíte výšku madla vysavače pomocí teleskopické hubice. Kde madlo budete pohodlně držet a nebude vám malé ani velké. Kde pohodlně dosáhnete nohou na vypínač vysavače, protože pak se k němu nemusíte shýbat. Do ergonomie ale také patří kvalita a promyšlenost provedení.

Tady je první díl o vybírání vysavače:

Tak například hadice jsou z drtivé většiny plastové. Často se ovšem stává, že prasknou a vytvoří se v nich díry. Kvalitnější jsou tak hadice s kovovými výztužnými kroužky. Jsou sice těžší, ale více vydrží.

Také se zajímejte o počet a kvalitu doplňkových hubic. Ostatně hubice jsou samostatná ohromná kapitola, která je neuvěřitelně důležitá pro jakýkoli vysavač. Proto se jim věnujeme v samostatném článku.

Jen ve zkratce: základem je univerzální hubice s vypínacím kartáčkem, kartáčová prachovka, plochá hubice pro vysávání potahů, záclon a polštářů a dlouhá násada pro vysávání radiátorů a škvír. Tyto hubice byste měli mít nejlépe hned po ruce v samotném těle vysavače, abyste je nemuseli ukládat někam v komoře.

Důležité také je, jak se dá vysavač ovládat. Současné vysavače až na výjimky jsou vybaveny dvojicí velkých pevných koleček vzadu a jedním malým otočným vepředu. Konstrukce je to vhodná, bohužel však ne vždy dotažená do konce. Bez záklonu otočného čepu velmi často zůstává kolečko otočené do posledního směru, takže sice dobře zatočí, ale i když nechcete, stále pokračuje v zatáčení a naráží do stěn a skříní. Vyzkoušejte si tak raději ovládání vysavačů, a pokud chcete nábytek a stěny více chránit, hledejte modely s pryžovými nárazníkovými pásy.

Lidé, čtěte!

Neméně důležitou věcí ergonomie je jednoduchost údržby vysavače. Jak jednoduše jde vyndat nádoba nebo sáček na prach, jak jednoduše jde zandat, stejně tak i výměna filtrů musí být jednoduchá. Zvlášť u bezsáčkových systémů, kde se počítá s častějším rozebíráním, je třeba na tohle hodně dbát.

Také je třeba číst návody. K většině výrobků už dnes najdete návod i v elektronické podobě na internetu, takže si můžete zjistit, jestli třeba nechce výrobce čistit filtry a nádoby po každém vysávání, objevíte tu mnoho zajímavých poznatků, jako jsou například možnosti výměny koleček na měkký/tvrdý povrch, což vám nikdo ani v prodejně neřekne.

Zatím jsme vám řekli jen teoretické úvahy. Jak ale poznat ten správný vysavač? Jaký je nejlepší? To vám nepovíme. Tady technické informace ani štítky nepomůžou. Nejlepší je řídit se například testy, které vycházejí u nás (dTest) nebo v zahraničí (test.de, which.co.uk).

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 3/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.