Centrum pasivního domu ve spolupráci se společností ABF, a. s., a Státním fondem životního prostředí České republiky vypisuje II. ročník soutěžní přehlídky Pasivní dům roku. Ta proběhne v průběhu září 2016 až února 2017 a zapojit se do ní mohou nejen majitelé energeticky úsporných nemovitostí, ale také široká veřejnost. Soutěžní klání má za cíl najít a ocenit nejkvalitnější úsporné stavby Česka realizované v posledních dvou letech a zároveň úsporné bydlení popularizovat.

Pasivní domy jsou nejmodernější stavby současnosti. Jsou kvalitně postavené, ekologické a zdravé pro své obyvatele. V Česku se jich každoročně postaví stovky, stejně jako energeticky úsporných budov. Jenže, které z nich jsou nejlepší? Na tuto otázku odpoví II. ročník soutěžní přehlídky Pasivní dům roku. V jejím rámci budou odborníci a veřejnost hledat v jedné kategorii nejlepší pasivní rodinný dům, ve druhé kategorii pak nejlepší energeticky velmi úspornou budovu (např. školu, administrativní budovu nebo rekonstruovanou budovu) realizované v průběhu roku 2015 nebo 2016 na území České republiky.

Soutěžní klání bude mít následující průběh. Nejprve přihlášené projekty ohodnotí odborná komise a určí deset až patnáct finalistů. Z nich pak vybere vítěze veřejnost prostřednictvím hlasování. Všechny přihlášené stavby můžete najít na www.stavbaroku.cz. Dům, který takto získá nejvíce hlasů, obdrží Cenu veřejnosti. Udělena bude také Cena odborné poroty, a to v rámci každé kategorie, a Cena generálního partnera. Od průběhu soutěžní přehlídky se odvíjí také její načasování. Zahájení II. ročníku Pasivního domu roku proběhne v rámci veletrhu FOR ARCH (20. – 24. 9. 2016 v Praze), vyhlášení vítězů pak na veletrhu FOR PASIV (9. – 11. 2. 2017 v Praze). Veřejné hlasování začne v prosinci poté, co odborná porota ukončí hodnocení přihlášených domů a budov a zveřejní finalisty.

Připomínáme, že loňský ročník soutěžní přehlídky Pasivní dům roku ovládl rodinný dům ve Vraném nad Vltavou. (viz titulní foto a odkaz na článek).