Konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy

Hned na začátek si dáme to nejlepší ze všech dnes recenzovaných knih. Jde o velkou a tlustou knihu plnou výkresů konstrukčních detailů v oblasti základů, podlah, střechy, oken… Jsou tu tabulky, fotky, izotermy, texty, doporučení. Prostě ohromné množství materiálu, které by měl mít každý, ale opravdu každý, kdo staví dům, pěkně po ruce. Juraj Hazucha udělal ohromné dílo, které bychom chtěli zařadit do popředí všech knih, které jsme kdy recenzovali.



Kniha určitě patří do poličky všem profesionálním architektům, aby nevymýšleli nemožné. Patří i do knihovničky stavebním profesionálům, aby měli stále po ruce nápovědu, protože člověk nemusí vědět všechno, ale musí vědět, kde to najít. Patří ale určitě do knihovničky i těm, kteří chtějí stavět dům svépomocí nebo chtějí mít jasno při stavbě domu dodavatelsky a kontrolovat stavebníky.

Za 399 korun je tahle kniha vlastně zadarmo. Tady by Ježíšek zaváhat neměl.

  • Konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy, Juraj Hazucha; Vydala Grada Publishing ISBN 978-80-247-4551-0

Jednoduše ze dřeva

Obliba věcí vyrobených z europalet je dnes ohromná. Stačí se podívat na sociální sítě, jak lidé sdílejí a komentují takové věci, a zjistíte, že spousta z nich by si také ráda postavila třeba židli nebo skříň z vyzrálých starých prken palet. Jenže neví, jak na to.

A tak je tu tahle pěkná knížka, která dokáže poradit. A nejde jen o nábytek a doplňky z palet, ale z veškerého nasbíraného dřeva. Nejsou tu přesné plánky, ale to, co autorka vkládá do knížky, bohatě stačí. A nejlepší je, že člověk ke stavbě ani nebude potřebovat složité truhlářské vybavení. Stačí pilka, akušroubovák, lepidlo na dřevo a truhlářské svěrky. Pro fanoušky nábytku a doplňků s historií vepsanou do tváře dřeva je tohle výborná knížka.

  • Jednoduše ze dřeva, Antje Rittermann; Vydala Grada Publishing ISBN 978-80-271-0090-3

Vychytávky Ládi Hrušky

Láďu Hušku asi znáte. Jeho lidové recepty na Nově a následné kuchařky znamenaly všelidový boom lidového vaření. Využil prakticky cokoli a uvařil prakticky cokoli. Pak přesídlil na Primu a tady už nevaří, ale má vychytávky. Takové ty babské rady, co se motají mezi národem – od toho, jak odvařit zapečený hrnec, až po to, jak zatlouct hřebík a nerozmlátit si při tom prsty na lívance.

Láďa Hruška ale má těch vychytávek víc. V téhle knize je jich 120. Najdete tu návody, jak uplést z česnekových palic cop, jak udělat z plastové trubky držák na houbičku na vanu, jak si vyrobit z bubnu staré pračky gril, jak si udělat domácí prací prášek… Některé vypadají zajímavě. Ale mně se tak trochu nedostávalo dechu u takových vychytávek, jako leštění bot banánovou slupkou, rozlišení klíčů natřením lakem na nehty, nebo úžasně vychytané krájení žampionů kráječem na vajíčka…

Ale co, někoho to možná překvapí a potěší. To co ale nepotěší je obličej Ládi Hrušky. V knize je vyfocen ve 100+1 póze s výtvory. Neustále se na nás zubí, usmívá, chválí, pracuje… Zkusili jsme lehký propočet. I s obálkou do strany třicet je zde jeho obličej vidět 22x. Dál nás to přestalo bavit.

  • Vychytávky Ládi Hrušky; Vydala Euromedia Group, a. s. – Ikar, ISBN 978-80-249-3274-3

Zbavte se nepořádku jednou provždy

„Odhalte tajemství jednoduchého, ale zcela spolehlivého principu, díky kterému už nikdy nebudete muset uklízet více než 10 minut denně!“ Tohle je oficiální text z knihy Chandry Sheily, která na více než dvou stech stranách popisuje, jak správně uklízet, abychom se nesedřeli, a přitom měli doma neustále uklizeno.

Tohle téma mě zaujalo, protože doma mám opravdu nepořádek. Ono dvě děti (2 a 4 roky) dokážou během jediné minuty proměnit uklizený byt ve squat a čerstvě umyté ruce jsou během pár vteřin natolik upatlané a ulepené, že se podepíšou na úplně všem, co je v dosahu. Deset minut denně?

Pozvu asi autorku k nám domů, ať mi to ukáže názorně. Ano, jsou tu takové ty obecné rady, že když při vaření vytáhnete ze skříňky koření, máte ho hned vrátit zpátky a ne ho postavit vedle na kuchyňskou linku. Ale to je mi jasné i bez dvousetstránkové knihy. Nebo že na málo využované hrnce, formy na bábovky apod máme najít nejvzdálenější šuplík a ty nejbližší si nechat na to, co využíváme nejčastěji. (zde vkládám užaslý smajlík) I zbytek rad mi přišel jak z jiného světa. Nebo spíš ze světa, kde těch deset minut denně doplňuje jedna najatá uklízečka.

Tahle kniha patří někomu, kdo doma už nemá malé děti, je čistotný a pečlivý už od přírody (což já zcela očividně nejsem) a těch deset minut znamená posun k dokonalosti. Tihle lidé pak mohou vypadat šťastně, jako dáma na obálce knihy.

  • Zbavte se nepořádku jednou provždy, Chandra Sheila; Vydala Grada Publishing ISBN 978-80-271-0118-4