Karolína – Domácí kuchařka

Sérii knížek z produkce televize Prima začneme Karolínou Kamberskou. Tohle není mediální hvězda, jako je Zdeněk Pohlreich, je to tichá a milá žena, vařící normální jídla. Jídla, která se dají dobře uvařit, připravit a sníst. A taková je i její kuchařka. Není to žádná špičková kuchyně, kde byste potřebovali hromady exotických dochucovadel. Všechno máte doma a všechno znáte. Je pravda, že ani recepty nejsou nijak extrémní, u žádného z nich jsem obdivem nevydechl a nezvolal „To MUSÍM uvařit!“, ale co tu je, je dobré a hlavně perfektně popsané.

Navíc tuhle kuchařku musím vyzdvihnout kvůli tomu, co za poslední roky zcela vymizelo – rejstřík. Když mám doma králíka, chci najít recept s králíkem, takže si otevřu rejstřík, kde jsou vypsány všechny ingredience s čísly stránek, kde všude se použily. A ne, jak je tomu v mnoha jiných moderních kuchařkách, kde je jen obsah, jména jídel mají názvy jako „Zpívající los“ a kapitoly jsou tříděné podle ročních období. Blbost. Karolíně a produkčním tedy moc velké díky za návrat k rozumu.

  • Karolína - Domácí kuchařka - Jídlo jako vášeň. Vydalo NOW Productions, ISBN 978-802-7004-799

Zdeněk Pohlreich – Lehká kuchyně

Všimli jste si, jak z těžkotonážního Zdeňka Pohlreicha je najednou štíhlý elegán. Prý to má z toho, že upravil životosprávu a jídelníček. A tak se podělil o několik receptů lehkých jako pírko, které člověka zasytí, ale neudělají mu kolem pasu okrasný tukový prstenec.

Kuchařky Zdeňka Pohlreicha mám rád jako inspiraci, bohužel leckdy jim vytýkám jejich chyby v dávkování nebo nedostatečně vysvětleném postupu. Tady jsem takový problém neměl. Na první pohled mě zaujal recept na sorbet z červených paprik. A víte co – bylo to vynikající. Sice to na čtyři porce vyšlo jen tak tak, ale líbilo se mi, že nelže v době přípravy. 1,5 hodiny je prostě 1,5 hodiny.

  • Lehká kuchyně, Zdeněk Pohlreich. Vydalo nakladatelství Sevruga, ISBN: 978-809-0571-082

Vietnamská kuchyně – Lehce a hravě s Vietem

A do třetice z produkce TV Prima. Tohle je už druhá kuchařka ze seriálu Ohnivý kuře. Titul jménem Vietnamská kuchyně – Lehce a hravě s Vietem vznikl ve spolupráci s Vietem Anh Doanem, který v seriálu ztvárňuje majitele večerky, Lia.

Vietnamskou kuchyni mám rád, tedy pokud si odmyslím ty typické „vietnamské“ restaurace s „M14 – vonjafý a kšehký kuše“. Ale ty opravdu vietnamské Pho, jarní závitky (nikdy jsem je nedělal, protože jsem na ně příliš líný) nebo smažené nudle hodnotím na svém žebříčku jídel velmi vysoko.

Škoda, že vietnamská kuchyně je tak od té české rozdílná, a to jak ingrediencemi, tak i přípravou. Proč škoda? Že to je dobře? Škoda je to kvůli tomu, že mnoho lidí po nahlédnutí do hromady ingrediencí, které doma nemáme a musíme nakoupit, abychom uvařili i ten základní recept, to raději vzdá. I já s tím mám problém. Na to, abych si uvařil jednou za půl roku něco z téhle kuchařky, vyjde nákup dráž, než kdybych si koupil půlkilový filet z lososa.

Ale když se odhodláte, s touhle kuchařkou neprohloupíte, protože na rozdíl od mnoha překladů z cizích jazyků jsou všechny ingredience u nás celkem snadno sehnatelné i v supermarketu, v koutku s exotickými potravinami.

  • Vietnamská kuchyně – Lehce a hravě s Vietem, Vietem Anh Doan. Vydal Ikar CZ, ISBN: 978-80-249-3279-8

Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně

Eva Francová jede. Je úplně neuvěřitelné, kolik receptů na téma zdravé kuchyně bez masa dokáže najít, vyzkoušet, sepsat… Už třetí pokračování kuchařky nabité recepty až po okraj dokáže opět každého totálně ohromit. Tohle není žádná moderní legrácka na zhubnutí, tohle je opravdový základ pro každého, kdo chce dobře a zdravě jíst, a přitom nepotřebuje k životu maso.

Já ho potřebuju. Jsem masožrout. To jsem říkal už u minulé recenze. Ale to mi nebrání něco si podle kuchařky nebo blogu Evy Francové uvařit. A třeba si to i vylepším nějakým tím plátkem kuřecího masa, které se s grilovací pánví rychle potkalo. Nebo recepty, které mi připadají chuťově mdlé, dotvořit třeba kapkou tabasca. Proč ne?

Svatojánská kuchařka má stále vysoký standard a já v ní rád listuji. Je ovšem pravda, že v předchozím dílu jsem těch svých WOW receptů našel víc. Ale i tak autorce musím za heroickou práci poděkovat.

Děkuji.

  • Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně, Eva Francová. Vydalo Motto, ISBN: 978-80-267-0683-0

Cukrfree kuchařka

Trochu mě zmátlo, že když jsem otevřel tuhle kuchařku Janiny Černé, uviděl jsem spoustu receptů, ve kterých bych nikdy neočekával, že tam bude nějaký cukr. Co za cukr může třeba být v pizze? A tak jsem knihou listoval dál a dál a pořád jsem nechápal. Jelikož v redakci mám jednu kolegyni s cukrovkou, dal jsem jí do ruky tuhle knihu a zeptal jsem se jí, co to má být? Chvíli listovala a pak řekla, že tady není žádný cukr, tedy ani ten přírodní – tedy fruktóza. Nebo jen v minimálním množství. A tak jsem se začal zajímat o to, co to má být, kdo je Janina Černá a proč vlastně začala s tím cukrfree? No, nemůžu říct, že bych zrovna s touhle sedmadvacetiletou cukrfree blogerkou souhlasil. Nemůžu říct, že by mi imponovalo, že třináct let bojovala o dokonalé tělo pomocí hromady diet, až si vypěstovala bulimii, anorexii… Ale když jí cukrfree jídlo pomohlo, tak jedině dobře.

A tak jsem zkusil, co může být tahle její kuchařka zač. Zkusil jsem Avobombu, tedy avokádo s pošírovaným vejcem, slaninou a sýrem feta. Je to piplačka, ale celkem to stálo za to. Nikdy bych neřekl, že zrovna avokádo a slanina se budou tak kamarádit. Už vím, co udělám za dobrotu na silvestra pro kamarády.

  • Cukrfree kuchařka, Janina Černá. Vydal CPress, ISBN: 978-80-264-1303-5

Jan Čech