Kuchyně

Je zajímavé, že nejšpinavější částí domácnosti, co se týče bakterií, je kuchyně. Pracuje se tady totiž s jídlem, syrovými věcmi a vším, co podléhá rychlé zkáze. Takže například drtivá většina ledniček v sobě obsahuje bakterie E. coli. Největší semeniště koliformních bakterií (při testu vody ukazují na znečištění fekáliemi) je pak prkénko, kde krájíte maso. Proto musí být prkénko z umělé hmoty, kterou můžete dát do myčky, a ne ze dřeva.

Další ohromnou líhní bakterií je dřez (schválně – jak často čistíte odpady?) a hlavně houbička na nádobí. Kdyby bakterie měly nohy, už byste ji nechytili. Kombinace teplé vody, špíny a vzduchu je pro bakterie jak Azurové pobřeží.

Ložnice

Zkuste se zamyslet nad tím, co se stane s tím litrem potu, co člověk v noci vypotí? Ano, vsákne se do povlečení, polštářů, peřin a hlavně matrace. Za deset let matrace prý ztěžkne potem a částečkami kůže až na dvojnásobek své původní hmotnosti. A polštář je jarní zahrádkou pro plísně, roztoče a bakterie.

Obývací pokoj

Přijdete domů a první, dřív než si jdete umýt ruce, je, že zmáčknete vypínač světla. A pak ho zmáčkne partner(ka), děti… A zas a znovu. Kolikrát za týden utřete všechny vypínače v bytě? Asi mockrát ne, že je to tak? Za tu dobu alespoň jednou umyjete záchod, nesčetněkrát opláchnete dřez a utřete stůl… Ale vypínače ne.

Víte ale, co jsou nejšpinavější součásti vašeho domova, které jste pravděpodobně nikdy neutřeli a nevydesinfikovali? Jsou to klávesnice vašeho počítače a ovladač k televizi. Třeba ta klávesnice je až 200x špinavější než záchodové prkénko. A teď ta naprosto nejšpinavější věc – koberec. Tady odborníci mluví o špíně, která 4000x překoná záchod!

Další drobnosti

Podobně jako ovladač na televizi dopadá i mobilní telefon. S nástupem dotykových přístrojů se čistota zvýšila, ale stále je to špinavější věc než záchodové prkénko.

Až příště sáhnete do peněženky a vytáhnete odtud peníze, představte si, kdo všechno měl už tuhle bankovku v ruce. Kdo ji žmoulal ve zpocené dlani, když zrovna pokladní v supermarketu omylem namarkovala poslední položku dvakrát a čeká na vedoucí, aby provedla storno. Mimochodem, víte, že v USA udělali rozbor bankovek a zjistili, že 90 % bankovek je kontaminováno drogami, především kokainem.

A až nakoupíte, strčte všechno to jídlo do nákupní tašky. V ní jste už měli stokrát maso, ryby, zeleninu, sýry… Tašku jste postavili na zem, když jste vyndavali klíče od domu… I hadr na podlahu bývá čistší.

A ještě jedna věc – volant u auta. Na něm je tolik bakterií, že ani veřejné záchodky s ním nemohou soupeřit.