Zvířata v zahradě - pro radost i užitek

Chcete si na zahradu pořídit novou sekačku? Sekačku, která nežere elektriku, ale jen trávu. Ze které budou mít děti radost? Není to tak jednoduché, ale jde to. Ovci či kozu si pořídit můžete a tahle knížka vám poradí, jakou, co s ní, co očekávat… Prostě všechny ty rady pro chovatelské začátečníky.

A nejen to. Domácích zvířat si můžete pořídit mnohem víc. Třeba si řeknete, že domácí vajíčka jsou lepší, že ze slepic pak uděláte skvělé jídlo a vývar… A i v tomhle případě by vám měla tahle knížka pomoct. Petra Rubášová tu probírá prakticky všechna zvířata, která můžete na zahradě chovat, starat se o ně, krmit je… A to včetně hmyzu v jeho hmyzím hotelu.

Petra Rubášová, se kterou jsme se setkali už v roce 2015, kdy nám nabídla velmi podrobnou kuchařku [Domácí sýry](Dárky na poslední chvíli: Kuchařky ""), v téhle knížce neradí, který druh ovce vybrat, ale velmi příjemně ukazuje, že zvířata jsou milá, hodná, užitečná, ale musí se o ně člověk starat. I o ty sekačky.

P.S. Jedna moje kamarádka (typicky městská dívka) byla nedávno nadšená, že si lidé na chalupách pořizují ovce na sekání trávy. Bylo ale těžké jí prozradit, co se děje s ovcemi na zimu, když na chalupách nikdo není. „Ne, ovce opravdu nemají žádný ovčí hotel“. Bohužel ani Petra Rubášová jí to nedokáže vysvětlit. :-)

  • Zvířata v zahradě - pro radost i užitek, Petra Rubášová. Vydalo nakladatelství CPRESS, ISBN: 978-80-264-1393-6, cena: 249 Kč.

Práce se dřevem

Tohle mě baví. Nadchnou knihy, které mají informace. Které vzbudí zájem a nadšení a nevyvolávají jen hromady dalších otázek. Práce se dřevem Marka Griffithse taková je. Stačilo letmé seznámení a hned jsem věděl, že tady jsem našel ten pravý návod na výrobu nového stolu na terasu. A pokud to dobře dopadne, tak vzápětí i dřevěné truhly pro dětské hračky.

Návody pro stavbu jsou pěkné. Nemají sice rozměrové výkresy jednotlivých dílů (což mě mrzí, protože změnit poměrově všechny rozměry je jednodušší, než je všechny vymýšlet), ale skici toho, jak vše udělat, jsou jednoduché, přesné a podle nich se dá každý ten kus snadno udělat. Tedy doufám. Až přijde jaro a my se konečně dostaneme na chatu, už se těším, jak vytáhnu své stroje a začnu dělat ten stůl. Držte mi palce.

  • Práce se dřevem, Mark Griffiths. Vydalo nakladatelství Metafora, ISBN 978-80-7359-512-8, cena: 447 Kč.