Využití střechy pro výrobu elektřiny je dnes už standardem. Jenže jde o speciální panely, které se umisťují nad střešní krytinu, nebo se vkládají přímo do ní, jako střešní okno. Elon Musk před rokem představil nový systém, který implementuje solární panely přímo do střešních tašek. Ty jsou ve čtyřech tvarech (od hladkých až po kladské prohnuté) a především jsou extrémně odolné. Na rozdíl od standardních solárních panelů jsou totiž pokryté speciálním tvrzeným polykarbonátem. Testy ukázaly jejich extrémní odolnost, kdy například na tašku byla vystřelena ledová koule rychlostí 160 km/h. Taška se nerozbila, koule ano. Stejný test s klasickou pálenou taškou dopadl opačně. I proto garantuje Elon Musk životnost nekonečnou, čas výroby elektřiny solárních panelů pak 30 let. I to je téměř dvojnásobek, než co mají dnes provozované solární panely.

Podívejte se, jak Elon Musk představoval Solar Roof:

Tesla připravila komplexní nabídku. Jelikož není zapotřebí mít střechu kompletně pokrytou solárními taškami, nabízí i stejné tašky v klasickém materiálu. Nabízí i kalkulátor spojený s Google Maps, kde si zákazníci v USA mohou spočítat, kolik takových tašek vlastně budou potřebovat a kolik je to bude stát. Ovšem střechu nemůže udělat kdokoli. Jelikož je zapotřebí přesně zapojit každou tašku, školí Tesla skupiny pokrývačských firem, které na to mají certifikát. Součástí nákupu tašek tak je rovnou i smlouva s dodavatelsko-pokrývačskou firmou. Cena Solar Roof je někde na 6000 Kč za m².

Ovšem už nyní mají zákazníci v USA smůlu. Solar Roof má do konce roku vyprodané kapacity. Zda budou další, je ještě ve hvězdách. Příští rok by se totiž měl prodej zahájit i mimo území USA, takže bude zapotřebí velkých výrobních kapacit.