Problém současných solárních elektráren v ČR je, že pokud nepatří do státní podpory garantované vysoké výkupní ceny, přetok energie do sítě se prostě nevyplatí. Výkupní ceny jsou minimální. A tak je lepší tuto energii uchovávat v záložních akumulátorových sestavách a využívat ji ve chvílích, kdy slunce nesvítí. Jenže cena takových akumulátorových zdrojů je extrémně vysoká. Návratnost celého systému i se slunečními panely je pak velmi dlouhá a někdy se dokonce ani nevyplatí.

Jenže z druhé strany je také velký problém s akumulátory z elektromobilů, jejichž životnost po přibližně deseti letech skončí. Tedy neskončí úplně, jen jejich kapacita klesne pod hodnotu, garantovanou pro provoz vozu (bývá 80 % nominální hodnoty). Takové akumulátory je nákladné demontovat a získat z nich všechny drahé a jedovaté součásti.

Dejte tyhle dva problémy dohromady. Powervault dokáže akumulátory jednoduchou úpravou oživit, takže v domácích podmínkách mohou sloužit dalších deset let. Přitom cena akumulátorů je minimální a dodávek je dost (Nissan je největší prodejce elektromobilů na světě). Akumulátory pak vloží do boxů o velikosti klasické nebo zúžené myčky na nádobí, takže mohou být umístěny klidně v kuchyňské lince, dodá jim řídicí elektroniku, a mohou tak sloužit jako zásobárna energie.

Cena zatím nebyla zveřejněna, ale očekává se, že bude výrazně nižší, než třeba nabízí Elon Musk u svých akumulátorů Tesla PowerWall nebo Sonnenbaterie, kterou podporuje i ČEZ (cena začíná někde na 140 000 Kč).