Nedávno jsme vám představovali jeden takový projekt, kdy jsou solární články zabudované do žaluzií. Elon Musk (a nejen on) pak vyrábí solární střešní tašky. Ve světě se však objevují další a další zajímavé projekty, které energii ze slunce zachytávají a přeměňují v elektřinu.

Tak jako slunečnice…

Solární panely na střeše většinou nevypadají moc dobře. Navíc jsou na ráně každému rozmaru počasí, jsou pod palbou slunečních paprsků, i když jste zrovna na dovolené… Prostě pár nevýhod by se tu našlo. A tak je tu v Rakousku vyráběná solární květina (SmartFlower). Jde o samostatnou solární jednotku, kterou lze prý do dvou hodin jednoduše připojit k elektrickým rozvodům v domácnosti a okamžitě může začít pracovat. Jde o systém, který rozvíjí své solární panely jako květina v závislosti na světle a za ním se také otáčí. Takže ráno rozvine plátky, podívá se za sluncem a pak se za ním stále otáčí. Plocha 18 m² není nijak extrémní, ale natáčení zvyšuje účinnost o 40 %! Ročně tak může vyrobit 3400 až 6200 kWh elektřiny.

Systémy navíc automaticky zjistí, že je vysoký vítr, a sbalí se do bezpečné polohy. Prach a nečistoty se pohybem samy odstraňují, a když není zapotřebí elektřinu vyrábět, je možné systém vypnout, přikrýt jako zahradní nábytek plachtou a odjet na dovolenou. A když se bude rodina stěhovat, může cestovat s nimi.

V nabídce jsou tři verze: POP, POP+ pro ty, kteří chtějí více energie nebo rovnou ostrovní systém, a pak POP-e, který slouží jako nabíječka elektromobilů.

V malém na cesty

Malou solární nabíječku do kapsy si můžete pořídit už dnes v jakémkoli obchodu s elektronikou. I když – ony se většinou do té kapsy nevejdou. To tahle kapesní solární zásuvka, kterou navrhli korejští studenti designu, Kyuho Song a Boa Oh, se do kapsy opravdu vejde. Jmenuje se příznačně Window socket (okenní zásuvka) a stačí ji přisát na okno a můžou se zdarma dobíjet malé elektronické přístroje, jako třeba mobily.

Navíc zásuvka funguje jako powerbanka. Přes den, kdy bude majitel běhat po plážích nebo centrech navštívených měst, se může Window socket vyhřívat na sluníčku a energii uskladňovat v sobě. Po příchodu se připojí k mobilu a…

Bohužel nabití na plnou kapacitu kvůli malé ploše solárního panelu trvá 5 až 8 hodin a kapacita akumulátoru je 1000 mAh. To je pro moderní přístroje málo, ale už se pracuje na tom, aby kapacita byla větší, stejně jako solární zisk.