Nepoznáte houby na svých toulkách lesem? Sbíráte jen ty bez „záclonek“ na spodní straně klobouku? Nebo snad s sebou nosíte chytrou literaturu a nad houbami listujete Smotlachovými příručkami? Co takhle se přesunout do jednadvacátého století a začít využívat moderní českou (!) aplikaci?

Aplikace na houby (tak se i jmenuje) totiž má ve svém portfoliu 210 našich tradičních hub s jejich popisem a hlavně kvalitními fotografiemi. S mobilním telefonem s touto aplikací tak stačí houbu vyfotit a algoritmus se postará o vyhledání největší shody.

Vše je offline, takže celá databáze je v mobilu a není třeba být připojený k internetu, což v mnohých lesích ani není možné. To je zásadní výhoda, ale i nevýhoda. Aplikace totiž zabere v telefonu asi 100 MB.

Autoři aplikace a tým kolem ní, včetně našich nejznámějších mykologů, jakým je třeba Martin Kříž, ale upozorňují, že aplikace není stoprocentní, a pokud máte pochybnosti, raději je lepší předpokládat variantu horší.

Aplikace je zdarma s dobrovolným doktorstvím a je zatím určena pro mobily se systémem Android.

Co to je za kytku?

A existuje podobná aplikace i na květiny? V češtině zatím ne. Taková aplikace offline by ostatně byla příliš velká a nevešla by se do žádného telefonu. Přece jen je známo asi 400 000 druhů rostlin na světě, a to bez jejich poddruhů, kultivarů apod.

Přesto se objevila jedna online aplikace, která je tedy zaměřená hlavně na Francii a její flóru. Jmenuje se PlantNet, je jak pro Android, tak i iPhone a vybírá informace z agentur jako Cirad, INRA, Inria/IRD nebo Tela Botanica Network. To je také autor aplikace. Nemusíte se však bát. Shoda s českými rostlinnými druhy je obrovská.

Funguje podobně jako výše uvedená aplikace na houby. Vyfotí se signifikantní znaky rostliny a software vyhledá relevantní rostlinu. V databázi je dnes nějakých 4100 rostlin. Jsou tu informace o rostlině, jejích vlastnostech, pěstování…

Pokud byste chtěli další podobné aplikace, existuje například FlowerChecker, Co to tu kvete? apod.