Bílá lilie

Bílá lilie byla od pradávna symbolem čistoty a nevinnosti. Kromě toho prý pomáhá odvádět z domu negativní energii, zlobu a žárlivost. A když bílá lilie vykvetla na hrobě popraveného odsouzence, upozornila tím na jeho nevinu.

Hortenzie - květina starých panen

Hortenzii byste neměli pěstovat, pokud máte doma dceru na vdávání. Podle pověry jde o květinu starých panen a riskovali byste, že děvče nenajde ženicha.

Barborka

Pokud se třesete na vdávání, utrhněte o svátku sv. Barbory větvičku ovocného stromu, nejlépe třešně nebo višně. Jestliže rozkvete do Štědrého dne, svatba bude zaručeně do roka. Barborky vám můžou dokonce pomoci s výběrem ženicha - utrhněte jich několik a pojmenujte je podle svých nápadníků. Která vykvete nejdříve, označí toho pravého. Váza s barborkou by měla stát na světlém místě se stálou pokojovou teplotou, škodit jí bude suchý vzduch a přílišné teplo.

Bílý karafiát

Bílé karafiáty mají význam zejména v uměleckých kruzích. Neměli byste je dávat hercům před představením, určitě by vystoupení pokazili. Pokud ale tvoříte a schází vám inspirace, dejte si bílý karafiát před usnutím pod polštář. Ráno se budou nápady hrnout jedna radost.

Sušené květiny

Ačkoli se aranžmá ze sušených květin dneska těší velké oblibě, naše babičky by si jimi dům rozhodně nevyzdobily. Sušené květiny jsou totiž "mrtvé" a nosí prý smůlu.

Černý bez

V minulosti byly keře černého bezu vysazovány v blízkosti stavení kvůli ochraně před čarodějnicemi a zlými silami. Těhotné ženy líbaly jeho větvičky, aby zaručily šťastný život nenarozenému dítěti. A žádný keř černého bezu nesměl být poražen, aniž by se zasadil nový - to by údajně přineslo smůlu.

Sudý a lichý počet květin

Sudý počet květin podle tradice není dobrým znamením a přísluší jen nebožtíkům na hroby. Není jasné, odkud se tohle pravidlo vzalo - podle jednoho vysvětlení jedna květina z páru náleží zesnulému a druhá Bohu, který na něj dohlíží. Dneska je nicméně běžné darovat sudý počet květin při kulatém výročí, třicítkou růží faux-pas neuděláte. Na pohřby ale vyrážejte se sudým počtem, stále je to dobrý mrav.

Svatební kytice

Pověrčivé nevěsty by měly svatební kytici věnovat zvláštní pozornost. Důležitá je už jen symbolika barvy - k velkému dni se prý nehodí žlutá, protože značí žárlivost. Nevěsta by si kytici neměla vázat sama a jejím vzhledem by se měla nechat překvapit až na poslední chvíli. Nejznámějším a také nejvíce praktikovaným zvykem je házení kytice za sebe. Která z přítomných dívek ji chytí, bude se vdávat jako další v pořadí.