Letošního ročníku největší tuzemské soutěže oceňující ekologické projekty se zúčastnilo celkem 262 firem, obcí, škol, staveb i jednotlivců. Jde o jednu z nejvyšších účastí v historii této soutěže. V pěti soutěžních kategoriích – Kutil, Obec, Firma, Mládež a Stavba – proti sobě stály vždy dva nominované projekty. „O vítězích jednotlivých kategorií rozhodovala široká veřejnost prostřednictvím online hlasování. Hlavního vítěze ale letos zvolila odborná porota sestavená z odborníků a členů Akademie věd,“ vysvětluje Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže.

Absolutním vítězem 9. ročníku se stal pasivní dům s mokřadní střechou, který zvítězil též v kategorii Stavba. Rodinný dům stojí ve vnitrobloku na pražské Letné. Unikátní stavba poutá pozornost květinovou střechou, jež zároveň slouží jako kořenová čistička vody. „Díky bakteriím v substrátu nám střecha pomáhá čistit odpadní vodu, která se pak vrací do domácnosti pro potřeby splachování a zalévání. Kořenová čistička nám tak ročně ušetří až 50 procent vody. Střešní porost navíc tepelně stabilizuje prostředí vnitrobloku a chrání střechu domu před UV zářením,“ říká Michal Šperling, majitel domu. Energeticky dosahuje stavba třídy A, do níž jsou řazeny domy s vůbec nejnižší náročností.

Pokud chcete vědět o domě víc, v čísle 1/17 jsme vám přinesli jeho velkou návštěvu. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, a to online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.

Kategorii Stavba vyhrál následný absolutní vítěz celé soutěže, dům s mokřadní střechou. Předkladatel projektu Michal Šperling získal novou ŠKODU Octavia G-TEC na CNG k trvalému užívání a tepelné čerpadlo aroTHERM od společnosti Vaillant. Projekt chytrého domu s mokřadní střechou bude reprezentovat Českou republiku i na celosvětovém finále soutěže Energy Globe Award 16. ledna 2018 v Íránu.

Vítěz kategorie Firma

Ekologická prádelna v Olomouci

Kategorii Firma vyhrál projekt ekologické prádelny. Ta efektivně využívá energii a teplo z obnovitelných zdrojů a pracuje s co největším ohledem na životní prostředí. Díky úspornému provozu může navíc prádelna nabízet své služby za zajímavé ceny. Ekologická prádelna v Olomouci odebírá elektrickou energii a odpadní teplo z blízké bioplynové stanice, využívá ekologicky odbouratelné prací prostředky a garantuje bezinfekčnost prádla.

Vítěz kategorie Obec

Inteligentní systém nakládání s odpady

Vítězem v kategorii Obec jsou jihomoravské Šitbořice. Obec provozuje unikátní systém třídění odpadu, do něhož přímo zapojuje místní obyvatele. Ti mohou svůj odpad doma třídit do označených pytlů a obec jim pak jako odměnu vrací část běžných poplatků za svoz komunálního odpadu. Každá domácnost má svůj „odpadový účet“, kde si může zkontrolovat, kolik a jakého odpadu se jí podařilo vytřídit nebo jaká jí náleží odměna. Systém je pro místní obyvatele velmi lákavý a díky tomu často využívaný. „Produkce komunálního odpadu nám klesla o více než polovinu na 124 kg na osobu za rok. Na skládku přitom ročně vyvážíme o téměř 300 tun méně než předtím,“ popisuje Antonín Lengál, starosta obce Šitbořice.

Vítěz kategorie Mládež

Studentská soutěž Český ostrovní dům

V kategorii Mládež zvítězil projekt Český ostrovní dům. Ten dává studentům prostor zkoumat možnosti soběstačných domů, které se nemusejí spoléhat na obecní nebo městskou infrastrukturu, ale starají se samy o sebe. Tento proces přináší mnoho užitečných poznatků, jež jsou pak aplikovatelné i do běžné zástavby. Veškeré aktivity projektu pomáhají šířit nápady vedoucí k šetrnějšímu provozu našich staveb při zachování moderního standardu života.

Vítěz kategorie Kutil

BeeSpy monitoruje včelstvo v úlech

Kategorii Kutil vyhrál projekt BeeSpy kutila Tomáše Nezvala z Plumlova. Tato citlivá digitální váha umožňuje v kombinaci s dalšími technologiemi lépe plánovat prohlídky včelstva, a tím mimo jiné optimalizovat výnos medu. BeeSpy dokáže monitorovat vlhkost i teplotu v úlu a v případě spojení se solární jednotkou též sluneční aktivitu (délku dne, oblačnost a podobně). Mimo to nabízí BeeSpy i základní bezpečnostní funkce, jako je upozornění na náhlou změnu hmotnosti. Všechna data jsou odesílána na vzdálený server a včelaři je mají k dispozici on-line na svém mobilním telefonu nebo počítači.