1. Zkontrolujte nastavení bojleru a průtokového ohřívače

Máte-li doma elektrický bojler a není šance, že byste přešli na úspornější typ, nastavte ho ideálně na teplotu 55 °C. Vyšší totiž nepotřebujete. Každý stupeň Celsia navíc představuje navýšení spotřeby energie o 6 %. Pokud používáte průtokový ohřívač, zkuste ho nastavit na konečnou teplotu horké vody, kterou používáte k mytí. Horkou vodu tak nebudete muset míchat se studenou, abyste se neopařili, a voda se nebude ohřívat na vysokou teplotu zbytečně.

2. Elektrické spotřebiče vypojujte ze sítě

Většina domácích spotřebičů, včetně televize, počítače a tiskárny, odebírá elektřinu, i když jsou v tzv. pohotovostním režimu (Stand-by). To může být klidně 5 až 20 wattů za hodinu, záleží na stáří přístroje. Úspornější je proto vypínat spotřebiče síťovým vypínačem, případně je zcela vypojit ze zásuvky, pokud je to v souladu s doporučením výrobce. To samé platí o nabíječkách na mobilní telefony.

3. Pravidelně odmrazujte mrazák

Další přebytečnou elektřinou, o jejíž spotřebě možná ani nevíte, je silnější námraza v mrazničce. Jejím vlivem mraznička může spotřebovat až o 50 % více energie, než když se pravidelně odmrazuje. Elektřinou je plýtváno i v případě, že se v lednici a v mrazáku udržuje nižší teplota, než je doporučeno.

4. Nepřeplňujte pračku

Optimální dávka prádla a vhodná teplota praní může snížit energetickou spotřebu pračky o čtvrtinu. Při praní se proto vyplatí držet se instrukcí na přiloženém štítku.

5. Při vaření používejte pokličky

Pokrm v hrnci či pánvi se připraví mnohem rychleji, pokud ho přiklopíte dobře padnoucí pokličkou. Má-li obsah hrnce tendenci vybublat ven, poklici jen lehce odkryjte, aby pára měla volnou cestu k úniku, ale ingredience byly z větší části pořád zakryté. I to je lepší a úspornější, než nechat hrnec zcela odkrytý.

6. Zhasínejte!

Říkali vám to už rodiče. Měli pravdu. Zhasínejte. Kde to jde, využívejte jen lokální osvětlení (lampičky). Pokud vám nevadí menší finanční výdaj, vyměňte klasické žárovky za úsporné kompaktní. Investice se vám brzy vrátí i s úroky.

7. Porovnejte nabídky dodavatelů

Chcete platit méně za energie? Porovnejte si ceny elektřiny.

Trh s plynem a elektřinou už dávno není monopolní, a toho by se mělo využít. Rozdíly cen jednotlivých dodavatelů rozhodně nejsou malé, je jenom potřeba pročíst si důkladně podmínky a dát na reference, abyste se nenachytali na nějakou vychytralou nabídku, která se jako výhodná jenom tváří.