Kniha o pivu
Ale zpátky ke knížce. Kniha o pivu je komplexní. Najdete tu opravdu všechno. Jak se pivo vaří, si dnes najdete třeba i na Facebooku. Ale jak vypadá třeba žatecký červeňák nebo co znamená Golden Ale, to se jen tak nedozvíte. Pavel Borowiec (takový Smotlacha českého pivařství) to ale tady všechno pěkně rozebral. Výborně to rozebral. Dokáže tu vzít pivo kousek po kousku, rozpitvat ho na prvočinitele a pak je zase složit dohromady tak, aby si ho mohl vychutnat. Ukazuje zde, i jak si ho správně užít, jak ho párovat s jídlem apod.
Je to vynikající kniha, která určitě bude za rok ohmataná, až budeme s kamarády zase usedat do našich oblíbených degustačních hospůdek a budeme se snažit ze sebe udělat z osob pivně poučených osoby pivně znalé.
Ach jo. Už mám zase chuť na nějaké dobré pivo. Na Silvestra asi přijdou na řadu oblíbené Únětice.
- Kniha o pivu, Pavel Borowiec a Marcela Titzlová, vydalo vydavatelství Smart Press, ISBN: 978-80-87049-96-9
Styly interiérů
Celou knihou se prolínají pěkné fotografie, názorné, efektní a kvalitní.
Dvě drobné vady na kráse bych ale viděl. Prvně – fotografie se většinou zabývají rozměrnými a moderními interiéry. Nic takového, jako je typický český panelák. Škoda. Téhle inspirace je u nás potřeba nejvíc. Také je škoda, že tu nejsou třeba ukázky kombinací barev, materiálů…
Styly interiérů, Ing. arch Veronika Haroldová, vydalo vydavatelství Baron, ISBN: 978-80-88121-32-9
Vyhlídky nad přítoky Vltavy
Ano, to co popisuje Ivan Klich, je opravdu krása. Kdo vyznává spojení řeky s přírodou, ten si užije. Kdo má rád vodu, užije si. Kdo má rád cestování, užije si. Vyhlídky nad Otavou, Lužnicí, Sázavou a Berounkou skutečně otevírají často netušené krásy, před kterými se zatají dech.
V knize je příjemné, že je tu jednoduše popsána cesta k vyhlídce, že jsou tu fotografie z místa a také popis zajímavostí podél cesty a z okolí. Informací však není mnoho. Doporučuji tak, kdo se vydá na cesty, nechť se pečlivě připraví a najde si ke zmíněným zajímavostem více informací dopředu. Víc si to užije.
Vyhlídky nad přítoky Vltavy, Ivan Klich, vydalo nakladatelství Grada Publishing, ISBN: 978-80-271-0550-2
Švédská kuchařka
A tak tahle kuchařka dokáže alespoň trochu ten severský styl přiblížit. A je to dobře. Někdo říká, že kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem. Já říkám, že to samé je s jídlem. Podle něj a s ním poznáte lidi. Poznáte národ.
- Švédská kuchařka, Dominika Wittenberg Gašparová, vydalo nakladatelství Smart Press, ISBN: 978-80-87049-94-5
Simplissime Nejsnadnější kuchařka na světě
Ano, všechny recepty tu nepoužívají VÍC JAK 6 SUROVIN! Takže vše je snadné a za pár minut hotové. Vynikající. Je to prostě taková IKEA v kuchyni.
A pak jsem knihu dostal do redakce. Kolegyně zajásala, že takhle přesně vaří ona. Že to je přesně to, co ona vyznává. Já tak nadšený nejsem. Podle mého je to takové ošizené vaření. Víte, nejsem vyznavačem domácího consommé, ale dobrý vývar je prostě základ pro všechno. A tady prostě zredukují polévku na vodu, masox a… Sem si přidejte cokoliv – od pórku přes brokolici až třeba po uzenou rybu.
Prolistoval jsem si kuchařku a zodpovědně říkám. Já nejsem ta osoba, která může vařit bez zašpiněné kuchyně, hromad nádobí a zacákané plotny na metr daleko. Moje vaření je živelné, ale živé. Musí mít chuť a vůni a styl a efekt a chutnat na jazyku a štípat na patře a sůl musí podpořit chuť cukru a kečup nemůže vždy nahradit protlak a pasírovaná rajčata. A játrové knedlíčky v polévce z hovězích oháněk jsou prostě nejlepší.
Takže se omlouvám. Já nejsem ten ideální člověk na tuhle recenzi. Snad to chápete. Ale jste to vy, kdo nevyznáváte všechno to, co já, kdo třeba vaříte doma na dvouplotýnce nebo pět dní v týdnu se narychlo doma snažíte o něco teplého do žaludku, pak je to vaše.
- Simplissime Nejsnadnější kuchařka na světě, Jean-François Mallet, vydalo nakladatelství Mladá fronta, ISBN: 978-80-204-4574-2
Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...