Za nejstarší strom světa byla až do roku 2013 považována borovice dlouhověká, která byla objevena v pohoří White Mountains ve východní Kalifornii. Důstojně stojící strom dostal příznačné jméno Metuzalém, ačkoli svého jmenovce přežil o téměř čtyři tisíce let. Podle odhadu vědců letos oslaví 4851. narozeniny. Před pěti lety ale američtí vědci ohlásili nový objev - ve stejném pohoří se podle nich nachází ještě jedna borovice dlouhověká, u níž se dopočítali stáří 5062 let. Metuzalém má tedy o něco staršího, stále žijícího bratra, a kdoví, co se ve White Mountains ještě skrývá.

Na světové prvenství ohledně stáří samostatně stojících stromů si dělají nároky také Libanonci. Právě v Libanonu, ve městě Bcheale, se nachází šestnáct olivovníků, zvaných Sestry Noemovy. Místní obyvatelé udávají, že tyto působivé stromy v tomto místě stojí už 5000-6000 let. Kdyby to byla pravda, Sestry Noemovy by mohly být ještě starší než bratři Metuzalémovi. Kvůli časem poničeným, nečitelným letokruhům se to ale bohužel nepodaří vědecky prokázat.

Stejně tak se hned tak asi nedozvíme, který strom je nejstarší na území České republiky. Nejvyšší věk bývá přisuzován tisu ve Vilémovicích u Ledče, jemuž je podle odhadů okolo 2000 let - je tak možná i nejstarším stromem v celé střední Evropě. Podle pověsti tu rozhodně stál v roce 1210, kdy do oblasti vtrhli benediktini a začali kácet stromy. Protože byl tehdy tis považován za symbol smrti, báli se na něj vztáhnout ruku, a tak ho na rozdíl od ostatních stromů nechali stát. Ačkoli vilémovický tis patří k významným památným stromům, nedostává se mu zasloužené pozornosti, o čemž svědčí i v kůře zarostlá cedulka Strom chráněný státem.