Navrhnout kandidáta na Strom roku 2018 může kdokoli – jednotlivci, rodiny, sdružení, firmy, školy i celé obce, a to od 21. března do 30. dubna na www.stromroku.cz.

Edice Stromů svobody byla zvolena s ohledem na letošní sté narozeniny nezávislé republiky. „Typicky se jedná o lípy, které se sázely na oslavu vzniku Československa v letech 1918, 1919 a 1928, ale také později, po skončení nacistické okupace nebo v rámci pražského jara. Pomoci s hledáním takových stromů mohou obecní kronikáři, pamětníci nebo okresní archiv,“ rozvádí změny v anketě Andrea Krůpová.

Z došlých přihlášek poté porota vybere dvanáct finalistů, kteří budou moci soutěžit o přízeň veřejnosti ve zpoplatněném hlasování. Výtěžek z něj pak putuje zpět ke komunitám, které strom přihlásily. Anketa je tak příležitostí, jak získat pro stromy odborné ošetření od firmy Prostrom Bohemia nebo finance na výsadbu nových.

Vítězný exemplář navíc postoupí do mezinárodního kola Evropský strom roku: Letos vítěz loňského ročníku ořešák z Kvasic v mezinárodní konkurenci vybojoval v Bruselu 9. místo.

K československému jubileu letos Nadace Partnerství zároveň plánuje vytvořit putovní výstavu, která bude mapovat současnost i historii Stromů svobody. „Zajímá nás nejenom současná podoba stromů, ale právě i jejich často pohnutá historie, včetně historických fotografií, kterými bychom mohli výstavu obohatit. Tyto stromy jsou živoucí součástí naší minulosti i současnosti a chceme, aby mohly vyprávět své příběhy i dalším generacím,“ podtrhuje význam stromů v anketě ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Jak přihlásit strom do ankety:

  1. Zjistěte základní parametry stromu (druh, stáří, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice…).
  2. Vypátrejte z kronik, knih a od pamětníků příběh stromu.
  3. Pořiďte fotografie stromu a přidejte fotky z jeho historie.
  4. Zapojte do tvorby přihlášky školu, spolky i nadšence všech generací.
  5. Vymyslete, co byste udělali s výtěžkem hlasování (ošetření stromu, výsadby, naučná cedule apod.).
  6. Vyplňte do 30. dubna on-line přihlášku na www.stromroku.cz.