Jen namátkou si vzpomínám na knihu Objevujeme přírodu pro děti a rodiče nebo Zahradničení s kachnou Justýnou. Obě byly dobré. Každá v něčem jiném. Třeba Justýna je pro ty nejmenší a my ji i dnes používáme jako knížku před spaním.

Ovšem knížka Zahrada žije s podtitulem Zahradničíme s dětmi je úplně o něčem jiném. Je totiž plná informací. A zajímavých informací, které místy můžou připomínat encyklopedii, ale zajímavě pojatou (třeba stránky o tom, co žije pod zemí), místy je to takové zasnění a jinde je to zase velmi dobrý návod, jak něco udělat, zasadit.

Co na ní oceňuji nejvíc? Není psaná jako pro duševně choré. Jde o normální řeč, kterou mluvíme všichni. Nejsou v ní zdrobněliny, podivné zkratky pro nejmenší. Není psána pro batolata, ale spíš pro rodiče, aby mohli v knížce číst svým dětem a vyprávět jim díky ní o přírodě. Je velmi dobře ilustrována, když obrázky jsou realistické i přímočaře technicistní. Fotografie návodů jsou jasné. Přitom tu nechybí hravost.

Anita Blahušová (my ji známe třeba z knížky Zahrádka v květináči) tady udělala moc dobrou práci. Knihu jsme s manželkou vzali na chatu a využili ji v čerstvě startujícím jaru hned několikrát. Od povídání o ptácích na krmítku, přes povídání o tom, jak vlastně rostliny fungují, až po sázení první zeleniny a květin.

Nenajdete tu samozřejmě všechno (třeba jsme seli špenát a děti prostě nutně chtěly v knížce právě tuhle kapitolu), ale o tom to není. Je to o uchopení přírody do dětských rukou. A to jí jde perfektně.

  • Anita Blahušová, Zahrada žije – zahradničíme s dětmi. Vydalo nakladatelství Smart Press, ISBN: 978-80-87049-92-1