Nepřišel čas vyměnit okna?

Jak stará máte okna? Deset, patnáct, dvacet let? Možná přišel čas na jejich výměnu. Okna totiž bývají tím hlavním viníkem úniku energií – z rodinného domu může nekvalitními či starými okny unikat mezi 30 až 40 % tepla, z bytu až 50 %. Jakmile cítíte od oken průvan, máte problém v interiéru udržet konstantní teplotu a na oknech se vám sráží vlhkost, měli byste o jejich výměně pouvažovat. Jedná se sice o větší zásah, který je ale rychlý a velmi rychle vám vrátí náklady, které jste do něj vložili.

Vyžeňte vzduch z topení

Abyste využívali topná tělesa na maximum, je důležité je před topnou sezonou odvzdušnit. Za dobu, kdy se nepoužívají, se v nich totiž nahromadí vzduchové bubliny, které způsobují, že topení netopí naplno nebo nerovnoměrně. Postup je jednoduchý:

  • Otočte radiátory na nejvyšší stupeň a vypněte oběhové čerpadlo, pokud k němu máte přístup.
  • Pod ventilem topení přidržte kelímek, hrnek nebo alespoň hadr.
  • Pomocí klíče pro odvzdušňování (seženete v každém dobrém železářství) uvolněte ventil topení, dokud neuslyšíte syčení, obvykle stačí ventil jen mírně pootočit.
  • Až syčení ustane, začne téct voda, což znamená, že je topné těleso odvzdušněné.
  • Ventil klíčem dobře uzavřete a máte odvzdušněno.

Zvažte změnu poskytovatele energií

Před zimou byste také měli zrevidovat současné podmínky svého poskytovatele energií. Není výjimkou, že se změní, a ne zrovna ve váš prospěch. Využijte proto některý z online srovnávačů, například ePojištění.cz nebo Srovnejto.cz. Na těchto stránkách vám přehledně seřadí nabídky jednotlivých poskytovatelů podle vašich preferencí a vy si jednoduše sjednáte novou smlouvu.

Využijte sezonní úrodu efektivně

Pokud máte dům se zahradou nebo známé, kteří vám darovali tašku úrody, není nic jednoduššího než si vybavit spižírnu na zimu. Tím, že zpracujete veškeré ovoce a zeleninu najednou, ušetříte poměrně velké množství energie a předejdete zbytečnému zvyšování vlhkosti v zimě.

Tipy na zpracování potravin:

  • Z ovoce zavařte marmelády a povidla, můžete si nechat vypálit i něco ostřejšího: slivovice nebo hruškovice se bude v zimě náramně hodit
  • Skvělou svačinou jsou „ovocné kůže“ – rozmixované ovoce vysušené na pláty pod 42 stupňů
  • Zeleninu naložte na kyselo, udělejte například pickles nebo bulharské trošije
  • Z přebytků rajčat si uvařte domácí passatu nebo kečup

Máte před zimou problém s výdaji za energie? Tento článek vám poradí 5 jednoduchých způsobů, jak za ně ušetřit.