Těžko očekávat, že by někdo nevěděl, co to jsou plastová okna. Když ale přijde řeč na plastové profily, výztuže nebo distanční rámečky? Pojďme se ve zkratce podívat, jak se plastová okna vyrábějí a v jakých momentech se rozhoduje o jejich výsledné kvalitě.

Jak se vyrábí plastový profil

Vstupní surovinou pro výrobu plastových oken jsou granule PVC, což je zkratka pro dobře známý polyvinylchlorid, třetí nejrozšířenější plastový materiál na celém světě. Tím, že PVC patří k takzvaným termoplastům, lze ho několikrát roztavit a nechat ztuhnout zpátky bez toho, aby se měnily jeho fyzikální nebo chemické vlastnosti.

Na začátku je směs roztaveného PVC a technických příměsí vytlačována jako zubní pasta pomocí trysek do tvaru budoucích plastových profilů. Tloušťka jednotlivých stěn a počet a tvar komor jsou dané přesnými výpočty a laboratorním testováním, které předcházely uvedení profilu na trh.

Hladkost, rovnost a přesnost vyrobeného profilu na zlomky milimetru je potom daná kvalitou použitého zařízení a výstupní kontrolou. Solidní výrobce má na celý proces certifikát kvality.

Jak se z profilů vyrábí plastové okno

Dlouhé okenní profily se řežou přesně na míru nově vyráběných oken tak, aby spolu vždy vytvořily dokonalý obdélník nebo čtverec. Do profilu je vsunuta nerezavějící kovová výztuha, která dodá výsledku požadovanou tuhost a pevnost.

Méně solidní výrobci zde šetří a výsledkem může být okno, které je náchylné ke změně tvaru vlivem tepla a vlastní hmotnosti.

V rozích je profil krátce nataven a slepen k sobě. Nerovnosti se poté zahladí tak, aby nesnižovaly výslednou užitnou a estetickou hodnotu. Profil je dokonale vzduchotěsný a jeho pevnost v rozích musí splňovat bezpečnostní normy.

Jak se plastové okno zasklívá

V závislosti na požadovaných izolačních vlastnostech se nyní do připraveného výrobku vloží těsnění a dvě nebo tři skla oddělená distančním rámečkem.

Skla jsou vložena ze strany místnosti a na závěr zapravena dalším tenkým plastovým profilem tak, aby byla opět zajištěna vzduchotěsnost. Klíčovou vlastností distančních rámečků je minimální tepelná roztažnost, která by jinak mohla vzduchotěsnost po čase narušit.

Okenní kování jako garant výsledné kvality

Dokonalé izolační vlastnosti může předvést jen dokonale seřízené okno. Čím kvalitnější kování, tím jednodušší je udržet ho dlouhou dobu seřízené. U prodejce se proto ptejte po značce kování, kde bylo vyrobeno a jaké certifikáty kvality nabízí.