Soutěž PASIVNÍ DŮM 2018 zahájila hlasování veřejnosti. Ta opět může vybírat ze všech 67 přihlášených úsporných novostaveb a rekonstrukcí. Každý může dát svůj hlas nejzajímavějšímu domu v pasivním standardu nebo ostatním úsporným stavbám na www.pasivni-dum.cz do 29. 1. 2019 do 12 hodin.

Do soutěžní přehlídky se přihlásilo 32 novostaveb, z toho 17 rodinných domů, a 35 rekonstrukcí, z toho 5 rodinných domů, další jsou jiné druhy úsporných staveb. Soutěžící domy jsou z různých konstrukčních materiálů, různých tvarů i výšek, počtů i velikostí oken, s vytápěním pomocí plynového kotle, tepelného čerpadla, mastkových kamen či krbu i dalších způsobů.

Každý dům splňuje podmínku kolaudace a požadavky na energetickou náročnost, rekonstrukce rodinných domů odpovídají podmínkám programu Nová zelená úsporám, rekonstrukce veřejných budov pak podmínkám Operačního programu Životní prostředí. Odborná porota hodnotí architekturu, konstrukční, technické, technologické řešení budovy a další parametry. Vítězné domy budou vyhlášeny počátkem února na veletrhu FOR PASIV 2019 v Praze.

Hlasování a odměny

Každý hlasující má k dispozici tři hlasy, které může libovolně rozdělit mezi kategorie ZELENÁ NOVOSTAVBA a ZELENÁ REKONSTRUKCE. Pokud se hlasující bude chtít zapojit do soutěže o výhry, musí zároveň odpovědět i na dvě soutěžní otázky. Hlasování bude ukončeno dne 29. 1. 2019 ve 12 hodin.

Ocenění a odměny soutěžícím i hlasujícím

V kategorii novostaveb i v kategorii rekonstrukcí budou uděleny dvě ceny odborné poroty, dále bude udělena jedna Cena hlavního mediálního partnera, jedna Cena generálního partnera a Ceny veřejnosti v obou kategoriích.

Mezi odměnami jsou zajímavá finanční ocenění, hodnotné věcné ceny do domu (řídicí systém Haidy, chytré osvětlení), víkendové pobyty v pasivním domě v Českém ráji, půjčení elektromobilu na víkend nebo mobil a také VIP karty na celoroční vstup do areálu PVA. Všichni soutěžící i hlasující získají čestné vstupenky na veletrh FOR PASIV.