Tradice na jiných kontinentech obvykle vycházejí ze zvyklostí zemí, které v minulosti danou oblast kolonizovaly, přesto zde vánoční oslavy mívají jistá specifika. Ta jsou daná už jen místním počasím. Obecně se dá říci, že čím teplejší kraj, tím méně tu o Vánocích najdeme rodiny zavřené doma u soukromého svátečního oběda.

Třeba v Austrálii a na Novém Zélandu teď mají léto. Pár volných dnů spousta lidí využije k výletu na pláž, a kdo to má k moři daleko, prostře krocana na zahradě nebo terase. Spousta Australanů ale nemusí mít krocana za každou cenu; vánoční menu je u protinožců velmi rozmanité, hlavním chodem na Boží hod může být klidně kuře, mořské plody nebo jakýkoli kus masa, který lze hodit na gril. Oblíbenou pochoutkou je také uzená šunka.

Podobně jako Angličané mají i Australané svůj vánoční puding. S tím anglickým ale nemá moc společného, jde o moučník plný kandovaného ovoce, ořechů a brandy, který se nepeče, ale vaří ve vodní lázni. Na Novém Zélandu se zase o Vánocích jako dezert často podává Pavlova. Ale jinak se tu s pečením nikdo moc netrápí - kdo by taky stál v tom vedru půlku dne u rozpálené trouby? Dětem se raději koupí zmrzlina.

Velice podobně to o Vánocích vypadá také v Jihoafrické republice. Děti mají "velké letní prázdniny" a delší volno dostávají i zaměstnanci. Spousta firem uzavře dveře v půli prosince a k výrobě se vrátí až v půlce ledna. K vánočnímu hodování se nescházejí jen úzké rodinné kruhy, ale rovnou široké příbuzenstvo i s přáteli. Kdo si potrpí na tradice, podává krůtu nebo uzenou šunku. Ale většinou se griluje. Zajímavé je, že v Jižní Africe si můžete o Vánocích pochutnat i na bramborovém salátu - spousta rodin ho totiž připravuje jako přílohu ke grilovanému masu, a to nejen o svátcích.

Na pláže vyrážejí o Vánocích také Brazilci. Protože zde vládne silná katolická tradice, spousta věřících jde předtím na půlnoční mši do kostela. A ještě předtím se rodina sejde u štědrovečerní večeře. Se všemi prarodiči, tetičkami, strýčky a někdy i téměř neznámými příbuznými. Tradice krocana a šunky dorazila i do Brazílie, kromě toho se ale podává také rýže a hroznové víno, které má rodině zajistit bohatství. Portugalským tradičním chodem je pak solená treska pečená s drobnými brambůrky, cibulí a zeleninou. V noci se potom nad většími městy objevují ohňostroje. A nebyla by to Brazílie, aby v ulicích nehrála hudba a netančilo se. Bujaré oslavy trvají až do svátku Tří králů.