Do DSR jste se přihlásili už 5krát. Z jakého důvodu?

Je to příležitost, jak dát lidem vědět, že stavět ze dřeva je v pořádku. Že tento obor umí architekturu na špičkové úrovni a technicky již dávno předčil konkurenční technologie.

Vidíte za tu dobu u ankety nějaký posun?

Vidím velký posun. Dalo by se říci až kvantový skok. Od otázek „co že to je“? Až po dnešní „jasně – jak to uděláme?“.

Pokud se budete do ankety hlásit i letos, jakou dřevěnou stavbu plánujete přihlásit? V čem je zajímavá?

Přihlášeni jsme v zastoupení ASGK Design, s. r. o., s domem „Prokop“. A v čem je projekt zajímavý? Pro mě ve všem. Je to naše dítě. Mohl bych zmínit technické řešení, vzhled, architektonický detail. Je to subjektivní. Nejhodnotnější je však bezesporu společná a sdílená spokojenost investora, architekta a naše.

Jaké další zajímavé projekty Vaše firma realizovala? V čem vynikáte?

Výjimečnost vidím v odvaze každý den hledat řešení a chuť jít dál. To poté přináší i výjimečné projekty jako např. Stezka do oblak – Dolní Morava, Norské kabiny – Manshausen nebo v poslední době australský projekt ECOKIT.

Výstavba dřevostaveb u nás dlouhodobě roste. Kde vidíte trh s dřevostavbami za 10-20 let? Na jaké výzvy se připravujete?

Je to celosvětový trend. Velice dynamický a progresivní. To je na jednu stranu příjemné, na stranu druhou ale i odpovědné. Bude velice důležité především uhlídat tu druhou část předchozí věty. Je totiž jedno, jak vysoko, nebo jak hodně budeme ze dřeva stavět. Důležité je proč a jak. Aby to nakonec nedopadlo jako v Anglii před mnoha lety při stavbě lodí.

Doporučili byste účast v anketě i Vašim kolegům z oboru? Na co je dobré si dát při registraci pozor?

Rozhodně doporučuji účast. Z jednoho prostého důvodu – děláte to pro lepší Česko ve všech ohledech. Na co si dát pozor? Rozhodně nic neskrývejte. Pokud vás někdo zkopíruje, je to ve prospěch všech. Vždy se kopíruje jen to nejlepší a kopie zůstane vždy kopií.

Přihlášky podávejte do 15. února na webu www.DrevenaStavbaRoku.cz. Všichni soutěžící přihlášení do 31. ledna dostanou zdarma zpětnou vazbu na prezentaci svého díla tak, aby měli co největší šanci uspět. O vítězích rozhoduje odborná porota a laická veřejnost. Vítězové budou známi už 10. dubna 2019. Cílem projektu, který vyhlašuje Nadace dřevo pro život už po deváté, je podporovat dřevěné stavby ve všech jejich podobách.