Čím méně budeme potřebovat energie, tím méně jí musíme vyrobit. Pomůžeme tak nejen našim peněženkám, ale i naší planetě. Proto má smysl stavět pasivní domy, které potřebují energie a tedy i peněz na měsíční platby za provoz o dost méně než klasická novostavba.

Pasivními domy se na našich stránkách zaobíráme dlouhá léta. Stejně dlouho je časopis DŮM&ZAHRADA i mediálním partnerem Centra pasivního domu. Proto se znovu hlásíme k soutěži o nejlepší úsporné domy tohoto typu – Pasivní dům 2018. A představujeme vítěze – jak „zelené“ novostavby, tak i rekonstrukce. Právě rekonstrukce jsou ve světě pasivních domů nastupujícím trendem, kterému se budeme i nadále věnovat.

Cena poroty, Zelená novostavba kategorie I

Pasivní dům v Lázních

  • Autor: Vize Ateliér

Zděná monolitická konstrukce a jednoduché základní tvary vložené do zahrady v lázeňském prostředí. Nic ohromujícího, nic megalomanského. Ale proč také? Tahle stavba zaujme právě tím, jak je „normální“ a jak dokáže skvěle zvládnout zadání pasivního domu. Majitelé od domu očekávali energetickou úspornost, moderní design a zdravý interiér. Kvalita interiéru byla dosažena díky stále čistému vzduchu, vyrovnané teplotě všech povrchů, proslunění a použití zdravých materiálů. Technika kombinuje solankový tepelný výměník, solární kolektory, teplovodní výměník krbových kamen a ukládání energie do teplé vody v zásobníku. Dům obsluhuje rekuperační jednotka s entalpickým výměníkem.

Cena poroty, Zelená rekonstrukce kategorie I

Rekonstrukce domu z 50. let

  • Autor: Tamara Staňková

Může být i starší stavba pasivní? Ano. I klasický dům z padesátých let, kterých v tuzemsku najdete tisíce. Tahle kompletní rekonstrukce domu to dokazuje. Navíc zcela zřetelně dává najevo, že není třeba se bát původní tváře a schovávat ji za novoty. Rekonstrukce plně respektuje původní vzhled budovy a zároveň splňuje všechny standardy moderního bydlení. Energeticky dům zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-voda s akumulační nádobou a rekuperační jednotka.

Cena poroty, Zelená novostavba kategorie II

Luka Living rental apartments & shopping center

  • Autor: CAMA Architekti

Projekt bytového domu a nákupního centra nabízí nájemní bydlení s hotelovými službami, v plně vybavených bytech a nízkoenergetickém standardu. Dům poskytuje svým obyvatelům vysoký komfort – od shozu tříděného odpadu až po dobíjecí stanice pro elektromobily v garážích. Součástí komplexu je i 7 000 metrů čtverečních obchodních ploch věnovaných převážně službám pro rezidenty a okolí. Vytápění a ohřev vody celé stavby zajišťuje centrální zdroj s předávací stanicí jak centrální, tak i bytovou. V bytech jsou rekuperační jednotky, komerční část obsluhují centrální vzduchotechnické jednotky.

Cena poroty, Zelená rekonstrukce kategorie II

Administrativní budova Valašské Klobouky

  • Autoři: Navláčil stavební firma – Antonín Borýsek, Štěpánka Talašová

Cílem projektu bylo nalézt nové prostorové možnosti nynější administrativní budovy, která již v minulosti prošla rekonstrukcí, a zvýšit tím kapacitu kanceláří. Autoři zároveň využili aktuální technické možnosti ke snížení energetické náročnosti budovy. Železobetonová přístavba prvního patra rozšířila plochu kanceláří na maximální možnou kapacitu. Na jižní fasádě zároveň vytvořila předsazení, které umožňuje kryté stání a přispívá k celkovému architektonickému výrazu. Ten ještě podporuje zvolená kontrastní kombinace materiálů na fasádě. Akcent dodávají stavbě vodorovně kladené dřevěné lamely ze sibiřského modřínu. Výměnu vzduchu zajišťuje rekuperační rovnotlaká jednotka s entalpickým výměníkem. O vytápění a ohřev vody se stará vlastní kotelna na spalování zemního plynu dodávající teplo do podlahového vytápění.

Cena hlavního mediálního partnera

Dům Atrea Kolovraty

  • Autor: Symbiosa – ateliér architektů – Jana Jasinek

Tento dům je ukázkou, jak může moderní dřevostavba pro mladou rodinu být na výši nejen technologicky, ale i vzhledově. Hlavní, prostornou a vzdušnou obytnou budovu doplňuje hospodářské stavení, které majitelé překřtili na „seník“. Do něj umístili sklady, dílnu a dvě parkovací stání. Výrazným prvkem obou staveb je fasáda z obkladů ze sibiřského modřínu. Podélné horizontální plochy tvoří palubky kladené vodorovně, zatímco do štítů je autorka umístila ve svislém směru. Dřevo kompozičně doplňují malé části fasády s omítkou v tmavě šedé barvě. Pro provoz domu uživatelé přednostně využívají místní obnovitelné zdroje energie – fotovoltaiku a tepelné čerpadlo, s inteligentním řízením provozu včetně možnosti nabíjení elektroskútru a elektromobilu.

Cena generálního partnera

Chalupa na Trojmezí

  • Autor: Ateliér ELAM – Mojmír Hudec

Ačkoli to nevypadá, tahle chaloupka je novostavba. Je to typická ukázka, že pasivní dům má mnoho podob. Dům ze zatepleného pórobetonu jako by stál v kraji snad již sto let. Jenže tahle klasická jednopodlažní stavba je v jádru moderní a díky své kompaktnosti vlastně ani nepotřebovala žádné velké technologické výdobytky. Má kombinovanou rekuperační jednotku s dohříváním a akumulační nádrží. Průběh stavby majitelé sdíleli s ostatními na webových stránkách a na Instagramu.

Hlasování veřejnosti

Jako obvykle měla možnost hlasovat i veřejnost a vybírat své favority mezi pasivními domy. Zúčastnilo se celkem 3217 hlasujících. Zvítězily tyto domy:

Cena veřejnosti / Zelená novostavba

Rodinný dům Starý Plzenec

  • Autor: Ing. arch. Lubomír Korčák

Pasivní rodinný dům 5+kk s garáží postavený z vápenopískových cihel využil svažitosti pozemku, kdy spodní patro je po dvou stranách zakousnuté do terénu.

Cena veřejnosti / Zelená rekonstrukce

Rekonstrukce chlévů na RD v PAS standardu

  • Autor: KUBUS atelier

Rodinný dům vznikl dostavbou a nástavbou původní budovy chlévů. Vytápění zajišťují solární panely, krbová vložka i plynový kotel s akumulací do vody, objekt má i řízené větrání s rekuperací.