Klíčovým bodem, který umožňuje vznik kvalitního projektu a realizaci kvalitního rodinného domu, je bezpochyby důvěra mezi klientem a projektantem a jejich vzájemné porozumění. To ale bohužel nebývá ani v dnešní době pravidlem. Projektanti obvykle neumějí vysvětlit objem své práce a klienti nechtějí za tuto práci platit adekvátní cenu. Ambici změnit tento zažitý model mají vzdělávací kurzy STAVAŘI STAVAŘŮM a STAVAŘI KLIENTŮM vedené spolumajitelem architektonického studia 3K ARCHITECTS, Ing. arch. Romanem Kučírkem.

„Ve stavařině vzniká hodně projektů a realizací ve špatné kvalitě. Klienti požadují za málo peněz hodně muziky, a bohužel stavaři velmi často odsouhlasí nejasné zadání za špatných podmínek. Následným procesem se pak všichni trápí,“ vysvětluje jádro problému Roman Kučírek. Jenže právě ve vzájemné souhře klienta a projektanta se nachází klíč k úspěšné realizaci vašeho domu. „Pokud na počátku investujete do kvalitního projektanta/architekta, můžete jako klient ušetřit ve finále klidně stovky tisíc korun, protože se vyhnete problémům, které se špatným projektem nastanou vždycky. Kvalitní projekt je vstupní investice, která se vám mnohonásobně vrátí. Je to prosté, a proto je zarážející, že si svět klientů a projektantů často nerozumí.“

Úvahy nad touto problematikou nakonec Romana přivedli k rozjezdu úspěšných kurzů STAVAŘI KLIENTŮM a STAVAŘI STAVAŘŮM.

„Kurz STAVAŘI KLIENTŮM je určen primárně pro zájemce o stavbu, nebo rekonstrukci rodinného domu. Absolventi se zde dozvědí, jaký proces je čeká krok za krokem, proč se liší ceny za projekty i realizace, vysvětlíme jim, co vlastně obsahuje kvalitní projekt a na jaké aspekty se při výběru projektanta má klient zaměřit. Naučíme klienty, co obnáší vyřízení stavebního povolení nebo jak důležitá je úloha autorského nebo technické dozoru.“ Druhý kurz je určený primárně pro odbornou veřejnost. „Projektant musí být kromě fundovaného technika taky šikovným obchodníkem. Musí umět obhájit zpracování projektu nebo realizace vůči celkové ceně a nastavit takové podmínky hned na začátku, aby projekt vznikal za férových podmínek pro obě strany. Jedině tak může uspět v drsné tržní konkurenci. Kurz STAVAŘI STAVAŘŮM má za cíl naučit odborníky to, jak vysvětlit svým klientům obsah, náročnost a složitost naší práce,“ vysvětluje Ing. arch. Roman Kučírek z 3K ARCHITECTS.

Oba kurzy jsou jednodenní, trvají celkem 6 hodin, 3 hodiny dopoledne, 3 hodiny odpoledne. Nejbližší volný kurz STAVAŘI KLIENTŮM probíhá 21. března v Pardubicích, zde proběhne také 29. března kurz STAVAŘI KLIENTŮM. Cena kurzu je 2950 Kč včetně DPH. Díky velkému zájmu se v průběhu dubna a května rozšíří kurzy pravidelně i do Prahy a Brna, už nyní probíhají individuální kurzy pro skupiny zájemců po celé České republice. Přihlásit se na kurz je možné pomocí jednoduchého formuláře na www.stavariklientum.cz a www.stavaristavarum.cz, nebo na mailu kurzy@3karchitects.cz.