Nemusí se jednat jen o šperky nebo starožitnosti, ale také důležité písemnosti, datové nosiče nebo třeba záložní klíče od auta či samotného bytu. Každá druhá česká domácnost navíc nemá pojistku, která by v případě vykradení alespoň částečně škodu kryla.

Možností, jak své cennosti před zloději uchránit, je několik. Vedle domácích trezorů a sejfů jsou to také bezpečnostní schránky, které nabízejí banky i nebankovní instituce.

Co je to bezpečnost?

V bezpečnosti trezorů a skříní je docela zmatek. Hodnotí se totiž podle třech různých norem. Norma EN 14450 rozlišuje jen dvě třídy S1 a S2. První je taková „bezpečnější pokladnička“, druhá už je jakýsi standardní typ nábytkové (skříňové) schránky. Jsou vhodné pro úschovu dokumentů, malé finanční hotovosti, zbraní do 10 kusů a střeliva k nim.

Můžete se setkat i s normou ČSN 916012, která upravuje základní stupeň bezpečnosti trezorů a skříní na zbraně, rozlišuje celkem tři stupně bezpečnosti Z1, Z2 a Z3.

Pak tu máme asi nejdůležitější normu ČSN EN 1143-1+A1 v bezpečnostní třídě 0, I, II, III, IV a V. I zde platí, že čím vyšší třída, tím vyšší zabezpečení. Rozebírat počet zámků a počet bezpečnostních prvků je asi příliš odborné. Lze se tedy asi dostatečně orientovat podle tabulky, která ukazuje, do jaké částky vám pojišťovna pojistí věci uložené do takové bezpečnostní schránky.

Bezpečnostní třídaPočet zámkůOrientační úložná částka
01 ks třídy A50 tisíc Kč
I1 ks třídy A100-300 tisíc Kč
II1 ks třídy A300-500 tisíc Kč
III1 ks třídy B800 tisíc až 1,6 milionu Kč
IV2 ks třídy B1,6 milionu až 2,3 milionu Kč
V2 ks třídy B2 miliony až 4,5 milionu Kč

Domácí sejfy a trezory

První možností, jak zabezpečit svoje cennosti, je domácí sejf či trezor. Na trhu je jich velký výběr v nejrůznějších podobách a cenových relacích. Liší se třídou zabezpečení, materiálem, rozměry nebo tím, zda bude trezor zabudován do zdi, či nábytku, aby se nedal snadno odnést, nebo třeba jen volně položen na dně šatní skříně. Pohodlné na těchto „domácích bezpečnostních schránkách“ je, že uložené předměty máte stále po ruce. Jde také o jedinou legální možnost, kam uložit zbraně a střelivo, protože ve schránkách, které provozují banky a soukromé instituce je to zapovězeno.

Minusem při pořízení domácího sejfu je to, že většinou dosahují maximální třídy zabezpečení III („tři“), a pro některé zloděje tedy nebudou představovat nedobytnou překážku. Pokud si chcete pořídit opravdu kvalitní trezor, k jehož instalaci je potřeba specializovaná firma, je třeba počítat s pořizovací cenou až několik desítek tisíc korun.

Bankovní bezpečnostní schránky

Bezpečnostní schránky nabízí většina bank a ceny za pronájem začínají už na několika stokorunách. Pronajmout si můžete schránky různých rozměrů, některé banky nabízejí i velkoformátové schránky, do kterých se dají uložit i větší starožitné předměty nebo soubory dokumentů. Schránky větších formátů bývají ale často obsazené a na jejich uvolnění se musí čekat. Kromě vás může mít k bezpečnostní schránce přístup i vámi určená osoba, nebo osoby, tzv. disponenti. Některé banky jejich počet omezují, nejčastěji na tři osoby.

Nevýhodou bankovních bezpečnostních schránek je omezený přístup daný otevírací dobou banky a také to, že část bank pronajme schránku jen svým klientům. Proces přístupu ke schránce je trochu komplikovanější, klienti vyplňují návštěvní lístky a čekají na pracovníka banky, který je k jejich schránce odvede.

Soukromé schránky

Bezpečnostní schránky neprovozují pouze bankovní instituce, ale také soukromé firmy. Jejich výhodou je, že většinou nabízejí nonstop přístup k uloženým cennostem. Moderní centra bezpečnostních schránek jsou navíc plně automatizovaná, a díky tomu trvá celý proces vyzvednutí schránky jen pár minut. Kromě toho vám samoobslužný přístup zajišťuje diskrétnost, místnosti s výdejními terminály jsou bez kamer a přítomni jste pouze vy. I v tomto případě si můžete určit jednoho či více disponentů. „Při výběru provozovatele bezpečnostních schránek byste se měli řídit podle několika hlavních kritérií. Prvním je otevírací doba, která by měla být nonstop. Důležitá je i dopravní dostupnost a dobré pojištění uložených cenností. Sledujte i bezpečnostní třídu, ideální samozřejmě je, pokud má trezor v centru bezpečnostních schránek zabezpečení té nejvyšší třídy X („deset“),“ říká Petr Thomson, ředitel projektu 24SAFE.

Cenou za zajištění pohodlného nonstop přístupu je o něco vyšší cena pronájmu schránky než v bance. Připlatíte si i za některé další nadstandardní služby, například kontrolu otisku prstu nebo SMS informace o přístupu ke schránce.